razgovori o formiranju vlade
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Vijesti Online

Prema sazannjima "Borbe", ukoliko predstavnici CIVISA i Ujedinjene na sastanku kod Milatovića kažu da podržavaju da Spajić bude mandatar, to će lideru ES biti jasan siglan da ima 41 poslanika i da će on praviti vladu sa manjinama i Demokratama.

Iz CIVISA su više puta saopštili da će Spajić snositi političku opdgovornost za vladu koju sastavi, ali da oni sebe ne vide u 41 poslanika podrške, već u najmanje 49 poslanika koji bi činili novu većinu.

Spajić žuri da što pre dobije mandat jer računa da će onda moći da ucenama i pritiscima na ostale partnere, kojima bi ponudio mrvice sa političkog stola, mogao da dođe i do većeg broja od 41 poslanika podrške. Naravno, ako dobije podršku 41 poslanika neće on mnogo biti zainteresovan da taj broj podrške povećava, jer mu je bitno da postane premijer, a ta fotelja mu nije danas toliko blizu koliko je bila 11. juna oko ponoći.

„Spajić je sada u problemu jer ne zna hoće li dobiti mandat za satav vlade jer nije siguran da ima 41 poslanika iza sebe. Zato će sačekati da Milatović završi konsultacije i da onda bude siguran da li ima 41 poslanika da zatraži mandat za sastav vlade. Ako dobije mandat on neće žuriti niti će juriti veću većinu od 41 jer on želi da po svaku cenu postane premijer bez obzira na političke posledice u državi. Zato je sada ključ u rukama Milatovića, a samim tim i budućnost i stabilnost Crne Gore, jer će on njegove odluke kome daje mandat i sa kolikom podrškom i on snositi političku odgovornost za ono što sledi, kazao je naš sagovornik iz Evrope sad.

Prvi dani konsultacija pokazali su da će manjine podržati Spajića, kao i Demokrate i tu se krug potencijalnih partnera u vlasti završava, jer URA nije ni pozvana na pregovore, a iz ZBCG su poručili da žele da budu deo vlade na osnovu rezultata izbora, koji se svakoga dana gaze, kao i da neće pristati na bilo čije ucene.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading