Rusija će samo pod ovim uslovom okončati ofanzivu u Ukrajini!
Foto: EPA/EPA

Ne vidi se kraj sukoba. Neizvesnost je , pre svega, u pogledu kapaciteta zapadnih zemalja da nastave da snabdevaju Ukrajinu ogromnim količinama oružja, opreme i municije koje traži da se odupru novoj ruskoj ofanzivi, piše Politika

Moskva je danas poručila: samo kapitulacija Kijeva okončaće rusku ofanzivu u Ukrajini.

„Uvereni smo da je globalno, trajno i pravedno rešenje moguće jedino ako režim u Kijevu zaustavi neprijateljstva i terorističke napade", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Novi teritorijalni realiteti treba da budu priznati, treba da se osigura demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine", dodala je.

Zaharova je naglasila da Moskva traži potvrdu „originalnih temelja suvereniteta Ukrajine: njen neutralni, nesvrstani i nenuklearni status".

Te zahteve, koje je Moskva već objavila u trenutku kada je u februaru 2022. pokrenula ofenzivu, Kijev je odbacio.Zaharova je to rekla nakon što su se tokom vikenda u saudijskoj Džedi održali razgovori četrdesetak o Ukrajini, na kojem su bile delegacije zapadnih zemalja, među kojima i Kina i Indija, ali ne i Rusija.

Dugi razgovori među delegacijama nisu doveli do napretka kada se radi o sukobu, a nije bilo ni završne izjave.

Iako je Zaharova u ponedeljak rekla da Moskva "visoko ceni posredovanje (...) njihovih prijatelja iz zemalja juga", naglasila je da je "mirno rešenje nemoguće" na osnovu mirovne formule koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Ni jedna od njegovih 10 tačaka nema za cilj pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rešenja krize, a sve su one besmisleni ultimatum Rusiji, čiji je cilj produžiti neprijateljstva", rekla je.

Dvodnevni sastanak bio je deo diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju podršku, dopre i do zemalja "globalnog juga" koje nisu bile voljne da zauzmu stranu u sukobu, premda je rat pogodio globalnu privredu.

Kada je nedavno Zelenski iznenada posjetio Džedu tokom samita Arapske lige, zahvalio je prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu na "njegovoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine".

Plan od 10 tačaka koji je Zelenski ranije objavio, podrazumeva potpunu obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine i potpuno povlačenje ruskih trupa, zaštitu prehrambene i energetske bezbednosti, nuklearnu bezbednost, kao i oslobađanje svih zatvorenika.

Ali učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Precizira se da su projekat osmislile saudijske vlasti i „još jedan broj zemalja“, a da je o inicijativi obaveštena i Rusija.

Kako prenose RIA Novosti, deo alternativnog plana, koji se razlikuje od mirovne formule Zelenskog, podrazumeva integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, kao i početak mirovnih pregovora pod okriljem UN i razmenu zarobljenika

Agencija Ukrinform navodi da je sastanak o miru u Ukrajini završen bez konačne deklaracije, ali uz „oprezno pozitivne signale iz Kine“.

S druge tsrane, šef brazilske delegacije Selso Amorim pozvao je na „istinske pregovore u koje bi bile uključene sve strane“, uključujući Rusiju.

„Čak i ako je Ukrajina najveća žrtva, ako zaista želimo mir, moramo nekako da uključimo Moskvu u ovaj proces“, rekao je brazilski zvaničnik.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je za “Bild” da „svaki milimetar napretka ka pravednom miru donosi tračak nade za narod Ukrajine“.

Rusija će očigledno nastaviti sa ratom iscrpljivanja, a Zapad ima dva izbora: ili da podrži Ukrajinu „svom svojom silom i svim oružjem, u mnogo većem obimu nego ranije“, što nosi rizik od raskola u NATO s jedne strane i eskalacija ka direktnom ratu sa Rusijom s druge. Drugi je da ponudi Rusiji „način da sačuva obraz i okonča rat, koji bi bio“ jednak porazu Ukrajine – i Zapada“.

Prognoze vojnih eksperata kreću se od rata koji će trajati još nekoliko meseci do okončanja tek kada „propadnu Ukrajina ili Rusija ili obe“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading