jevgenij prigožin
Foto: Alo/Profimedia

Avion kojim je putovao Jevgenij Prigožin dugo je bio povezan sa grupom Vagner.

"Embraer Legasi 600" mlaznjak, koji je servis za praćenje letova FlightRadar identifikovao da je u redovnoj upotrebi poslednjih meseci, leteo je iz Sankt Peterburga i Moskve.

Prema nekim izveštajima, Vagnerova ekipa na avionu prisustvovala je sastanku sa zvaničnicima ruskog ministarstva odbrane.

Avion, proizveden 2007. godine, potpao je pod sankcije američkog Trezora 2019. godine kada je bio naveden pod prethodnom registracijom, M-SAAN, prema saopštenju američke vlade.

U njemu se navodi da su Prigožinovi zaposleni do oktobra 2018. dogovorili kupovinu privatnog aviona M-SAAN, koji je registrovan na vlasnika Autolek Transport, kompaniju na koju se u saopštenju navodi za materijalnu pomoć šefu Vagnera.

Prigožinov avion

Foto: Profimedia

 

Podaci o letu koje je pregledao Gardijan pokazuju da je mlaznjak – repni broj RA-02795 – zabeležen da je poleteo iz Moskve u 17:46 po lokalnom vremenu (15:46 UK), i da se popeo na visinu krstarenja od 28.000 stopa (8.500 metara), van dometa mnogih malih anti-avionskih raketa.

Trideset tri minuta je leteo, dok je oko kilometar i po južno od sela Kuženkino u Tverskoj oblasti, avion brzo izgubio visinu i kontakt.

Na amaterskim snimcima se vidi nešto što je izgledalo kao mlaznjak koji pada sa neba. Seljani na zemlji su prijavili da su čuli glasan metalni prasak i videli kako mlaznjak sleće u nekoliko delova u polju. Vremenski uslovi tokom kratkog leta su bili dobri.

Šta je izazvalo pad?

Prigožinove pristalice tvrdile su na kanalima aplikacije Telegram koje podržava Vagner da je avion namerno oboren. Neki su sugerisali da je mogao da bude pogođen raketom protivvazdušne odbrane ili da ga je gađala bomba na brodu. Ove tvrdnje nisu mogle biti nezavisno proverene. Brojni protivnici i kritičari Vladimira Putina su ubijeni ili teško oboleli u navodnim pokušajima atentata.

Svedoci i eksperti koji su pregledali video snimak incidenta opisuju raspad u vazduhu povezan sa nekom vrstom eksplozije, bilo u mlaznjaku, što ukazuje na bombu ili katastrofalan kvar, ili spolja, što ukazuje na raketni napad. Snimak incidenta je neuverljiv, čak i kada se razloži kadar po kadar. Na jednom snimku može biti vidljiva para koja liči na trag rakete, a neki svedoci na terenu govorili su da su čuli dve eksplozije.

Koje su šanse da je bila nesreća?

Došlo je do samo jedne zabeležene nesreće u kojoj je učestvovao "Embraer Legasi 600", a to je uključivalo sudar u vazduhu koji je mlaznjak preživeo. Nije zabeležena nijedna nezgoda sa mehaničkim kvarom.

Bilo je nepotvrđenih izveštaja da je letelica bila na popravci neposredno pre poslednjeg leta. Zbog sankcija, Embraer, brazilski proizvođač Legasi 600, rekao je da je prestao da pruža podršku za letelicu 2019.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading