Igor Girkin Strelkov
Foto: Printscreen/Printscreen

Girkin, kojem je ratni nadimak Strelkov, spada u oštre ruske nacionaliste, aistakao se u ratu u ukrajinskoj oblasti Donbas 2014. godine kao jedan od glavnih proruskih boraca, zbog čega je dogurao do funkcije ministra obrane samoproglašenog Donjecka. U tom je razdoblju, kako su pisali pojedini mediji, izveo više akcija i poteza kojima je izazvao popriličan haos koji ni u Kremlju nisu odobravali te je marginalizovan, što mu je, navodno, izazvalo veliko ogorčenje.

Opasna igra

"Naš predsednik je izuzetno lakoverna osoba: osam godina su ga vukli za nos Obama, Tramp, Makron, Merkel, Porošenko i Zelenski", piše Girkin Strelkov.

Girkin je u zatvoru nakon što je uhapšen u vladinoj akciji slamanja ruskih nacionalističkih sukoba. Njegova je objava do podneva dobila 15.000 lajkova. "Nemam prijatelja milinera" poput gospodina Putina "tako da neću morati popustiti njihovim zahtevima na štetu ruske ekonomije", nastavio je.

Rušenje MH17

Ukrajina je raspisala poternicu za Girkinom na 100.000 dolara. U Holandiji je osuđen na doživotni zatvor zbog navodnog učestvovanja u rušenju civilnog aviona MH17 Malezija Erlajns iznad Ukrajine 2014. godine. Rusija je za taj zločin optužila Ukrajinu i Zapad.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading