Putin i Erdogan
Foto: Alo/Tanjug

Pregovori su privukli veliku pažnju, pre svega zbog razgovora o budućnosti prekinutog žitnog posla.

Ipak, to nije bilo sve. Detalje su razjašnjavali Telegram kanali.

Hürriyet: Zbog „žitnog koridora“ ceo svet je obratio pažnju na Putinove reči. Predsednik Erdogan je jedina osoba koja može da se sastane i sa Zelenskim i sa Putinom i da reši problem „žitnog koridora“.

Ankara pristupa žitnom koridoru sa oprezom ali i sa nadom.

Putin je izjavio: „Rusija će biti spremna da se vrati u „žitni posao“ i to će učiniti odmah čim budu ispunjeni svi dogovori“.

Ovi pregovori su sigurno bili važniji za Erdogana. U svakom smislu ali za sada nema konkretnih rezultata. Ni po žitnom poslu, ni po Erdoganovim miroljubivim inicijativama.

Jasno je da će se „prijateljstvo“ između Rusije i Turske nastaviti (makar pod navodnicima). Međutim, kako navode ruski mediji nadaju se da će postati sve pragmatičnije i samo u skladu sa nacionalnim interesima Rusije.

Nema mogućnosti za proboje u Crnomorskoj žitnoj inicijativi (ČZI). Ispunjavanje uslova Rusije ne zavisi od Turske – osiguranje brodova, plaćanje za isporuke itd.

Erdogan može samo dobiti garancije za isporuke žitarica po prihvatljivim cenama. A za to nije potrebno podsetiti se ČZI – obični prevozi turskim brodovima mogu organizovati i zaštititi mornarice Rusije i Turske.

Ključni dogovori nisu postignuti. Glavni rezultat pregovora Putina i Erdogana – održavanje kontakata na najvišem nivou sa zemljom koja pretenduje na vodeću ulogu kao posrednik u rešavanju konfliktnih situacija oko Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading