Vladimir Putin
Foto: Alo/Sajt predsednika Rusije

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je svrha vežbe "Eagle Partner 2023", koja treba da se održi od 11. do 20. septembra, pripremiti jermenske snage za učestvovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Nije rečeno koliko će američkog i jermenskog osoblja biti uključeno.

Rusija se vidi kao nadmoćna sila na Južnom Kavkazu

Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji i sebe vidi kao nadmoćnu silu u regiji Južnog Kavkaza, koja je do 1991. bila deo Sovjetskog Saveza. Takođe održava mirovne snage u regiji kako bi podržala sporazum kojim je 2020. okončan rat između Jermenije i Azerbejdžana, drugi rat koji su vodili od raspada Sovjetskog Saveza.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u intervjuu italijanskim novinama tokom vikenda da Rusija nije uspela da zaštiti Jermeniju od, kako je rekao, kontinuirane agresije iz Azerbejdžana. Sugerisao je da ruski rat u Ukrajini znači da Moskva nije u stanju garatovti sigurnost Jermenije.

"Rusija je sastavni deo ove regije"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima juče da se ne slaže s Pašinjanovim primedbama.

- Rusija je apsolutno sastavni deo ove regije - rekao je. "Rusija igra doslednu, vrlo važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovoj regiji... i nastaviće da igra tu ulogu."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading