NATO JE NA KORAK OD TOGA DA RASPOREDI TRUPE Jezivo upozorenje ruskog saveznika zaprepastilo mnoge,
Foto: EPA/FILIP SINGER

NATO bi mogao biti samo na korak od toga da vidi svoje trupe raspoređene u Ukrajinu, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka u petak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Sočiju. Posebno je Poljska formirala snage spremne da u svakom trenutku pređu na ukrajinsku teritoriju, dodao je predsednik koji je boravio u poseti.

Govoreći o zapadnim tvrdnjama da Rusija navodno traži pomoć stranih plaćenika za svoju vojnu kampanju u Ukrajini, Lukašenko je rekao da bi SAD i njeni saveznici prvo trebalo da pogledaju sopstvene akcije i prebroje sve plaćenike koje su, prema njegovim rečima, poslali da pomognu kijevske trupe. „Crni, azijski i beli Amerikanci se već bore za Ukrajince“, rekao je beloruski lider.

Vašington i druge zapadne zemlje možda se neće zaustaviti samo na tome, dodao je on, tvrdeći da zapadne nacije samo „sanjaju o [šalju] svojih redovnih vojnih jedinica u Ukrajinu“.

„Poljska je već formirala ... vojne jedinice na granici koje su spremne da uđu u Ukrajinu“, rekao je Lukašenko, pozivajući Zapad da „traži gredu u svom oku“ pre nego što iznese prekore drugima.

Putin je zauzvrat rekao da Rusiji nisu potrebne strane snage u Ukrajini. Čak 300.000 ruskih državljana potpisalo je ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane i pridružilo se Oružanim snagama usred sukoba Moskve sa Kijevom, rekao je predsednik. Ruske vojne jedinice su takođe „opremljene najsavremenijim oružjem i hardverom“, dodao je on.

Ruski predsednik je takođe odbacio glasine o tome da Moskva navodno traži od Pjongjanga „dobrovoljce“ koji bi mogli da se pridruže njenom cilju u Ukrajini. „To je apsolutna glupost“, rekao je on. Glasine su se pojavile usred Putinovog sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, tokom njegove posete Rusiji ove nedelje.

Na sastanku sa Lukašenkom krajem jula, Putin je rekao da su strani plaćenici koji se bore za Ukrajinu pretrpeli „značajne gubitke“ tokom velike kontraofanzive Kijeva pokrenute početkom juna. Tada je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je oko 4.990 stranih boraca ubijeno od početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, pri čemu je otprilike isti broj njih pobegao iz zemlje.

Sredinom avgusta, nekoliko plaćenika iz zapadnih zemalja, uključujući dvojicu Amerikanaca, rekli su za ABC nevs da je stopa žrtava u njihovim jedinicama dostigla 85% tokom letnje ofanzivne operacije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading