dvostruki ubica
Foto: Alo/Printscreen

 

Džimi L. Glas, koji je napustio školu, pobegao je iz parohijskog zatvora u Mindenu, Luizijana, sa zatvorenikom Džimijem Vingom na Badnje veče 1982. i tokom bekstva ubili su Njutona Brauna (55) i njegovu 51-godišnju suprugu Erline dok je provaljivala njihov dom u Diksi Inu, Luizijana.


Glass i Vingo su ubili svoje žrtve, Braunove, u njihovoj spavaćoj sobi, gde su ih deca pronašla mrtve na božićno jutro. Glas je ubrzo uhapšen, dok je Vingo uhvaćen kasnije. Obojica su osuđeni na smrt u električnoj stolici.

Glass je pogubljen 12. juna 1987. u dobi od 25 godina, postavši 78. pogubljena osoba u Sjedinjenim Državama od 1977. Glass se nacerio dok je bio vezan za električnu stolicu i, kada su ga pitali da li ima konačnu izjavu, svoju posljednju reči su bile: "Da, mislim, radije bih pecao." Proglašen je mrtvim u 12.14 sati, rekao je komesar za zatvorske kazne C. Hall Phelps.

Dve godine pre njegovog pogubljenja, Glas je dospeo na naslovne strane kao podnosilac peticije u Vrhovnom sudu, tvrdeći da su pogubljenja strujnim udarom prekršila Osmi i Četrnaesti amandman na Ustav Sjedinjenih Država kao „okrutna i neobična kazna“. Međutim, njegov slučaj je odbačen i Sud je većinom od 5-4 glasova utvrdio da je strujni udar kao ovlašćeni način izvršenja ustavan.

Guverner Edvin V. Edvards odbio je ublažavanje kazne, a saučesnik Vingo - koji je rekao da nema nikakve veze sa ubistvima - je pogubljen četiri dana kasnije, 16. juna 1987. Vingoova konačna izjava je bila: "Ja sam nevin čovjek. ubijaju me danas. Još uvek vas sve volim u Hristu. Bog vas sve blagoslovio."

Hilton Batler, upravnik zavoda, rekao je da se Vingo dobro držao čak i nakon presude suda. „Još uvek je miran koliko može da bude,“ g. rekao je Batler posle kratke posete sa njim. „Kaže da se još nada da će guverner nešto učiniti, ali je rekao da je spreman ako to ne učini. Zaista je dobrog raspoloženja.''

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading