Vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Vlade i vojske širom sveta gomilaju jeftine kineske borbene dronove i raspoređuju ih na bojnom polju, što dovodi do straha od masovne smrtnosti.

Azijska supersila navodno prodaje borbene bespilotne letelice poboljšane veštačkom inteligencijom vlastima širom sveta, od Saudijske Arabije do Etiopije.

Ali na Bliskom istoku i oko njega je najrasprostranjeniji strah da će „svaki čovek na bojnom polju biti mrtav“.

U Iraku je do januara ove godine kineski droneshad izveo više od 260 vazdušnih napada na ciljeve ISIS-a do sredine 2018. godine, sa stopom uspešnosti od skoro 100 odsto, prema ranijim izvorima medija.

Međutim, profesor Tobi Volš, sa Univerziteta Novog Južnog Velsa u Australiji, misli da je njihova moć prevelika i brine šta bi "loši momci" mogli da urade sa njima.

Rekao je krajem 2019: „Bilo bi nemoguće odbraniti se od njih. Kada pucnjava počne, svaki čovek na bojnom polju biće mrtav.

Bivši američki sekretar za odbranu Mark Esper rekao je da Kina prodaje dronove koji su programirani da sami odlučuju ko će živeti ili umreti.

On je na konferenciji o veštačkoj inteligenciji rekao: „Dok razgovaramo, kineska vlada već izvozi neke od svojih najnaprednijih vojnih dronova na Bliski istok dok se sprema da izvozi svoje bespilotne letelice stelt nove generacije kada se one pojave na mreži.

Pored toga, kineski proizvođači oružja prodaju dronove za koje se reklamira da imaju punu autonomiju, uključujući mogućnost izvođenja smrtonosnih, ciljanih udara, prenosi dailystar.co.uk.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading