AMERIKA ŽELI REFORMU UN Bes zbog prava veta Rusije i Kine
Foto: EPA/EFE/JUSTIN LANE

Generalna skupština UN, čija naredna sednica počinje u ponedeljak, biće fokusirana na Ukrajinu i reformu Saveta bezbednosti, napominje izdanje. Istovremeno, Ukrajina će ponovo postati jedna od glavnih osovina oko kojih će se okretati sadašnja Generalna skupština. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne samo da će lično odleteti u Njujork i učestvovati u ovom događaju, već će posetiti i Vašington, gde će se u Beloj kući sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Druga centralna tema na Generalnoj skupštini biće stalno odlagana reforma Saveta bezbednosti UN, koji je tokom ukrajinskog sukoba pokazao svoju "potpunu neefikasnost" zbog prava veta Rusije i Kine, piše izdanje.

Sjedinjene Američke Države već nekoliko decenija insistiraju da Nemačka, Indija, Brazil i Japan postanu stalne članice Saveta bezbednosti i, prema tome, dobiju pravo veta. Meri se u različitom stepenu protive druge stalne članice: Kina u usponu i „ sile u opadanju “ poput Rusije, Francuske i Velike Britanije, koje „ ne žele dalje da gube svoj uticaj“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading