Orban
Foto: AP/Foto AP

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je njegova zemlja meta kritika SAD i njenih zapadnoevropskih saveznika jer levičarska vladajuća elita ne može da toleriše živi dokaz da konzervativna, hrišćanska nacija može napredovati.

„Problem je uspeh“, rekao je Orban voditelju Foks njuza Takeru Karlsonu, u intervjuu koji je emitovan u četvrtak uveče. „Pravi je izazov za liberalne mislioce da ono što se dešava u centralnoj Evropi. . . gradi društvo koje je veoma uspešno ekonomski, politički, kulturno, čak i demografski.”

„To je razlog zašto nas kritikuju“, dodao je Orban. „Oni se bore za sebe, a ne protiv nas. On je takođe rekao da Mađarska pokazuje kako zemlja zasnovana na tradicionalnim vrednostima, nacionalnom identitetu i hrišćanstvu može biti uspešnija od zemlje zasnovane na „levičarsko-liberalnoj vladi“.

Otvoreni nacionalista se sukobio sa liderima Evropske unije i izgubio čvrstog saveznika u Vašingtonu porazom Donalda Trampa od Džoa Bajdena na američkim predsedničkim izborima prošlog novembra. Bajden je predstavio Mađarsku i Poljsku kao primere „uspona totalitarnih režima“, a Orbana kao jednog od „nasilnika“ koje je Tramp podržavao. EU je zapretila pravnim postupkom zbog mađarskog zakonodavstva koje zabranjuje učenje dece o LGBTQ načinima života, a blok je optužio i Mađarsku i Poljsku za kršenje demokratskih standarda.

Orban je u intervjuu Foksu naglasio da se Mađarskom i drugim zemljama centralne Evrope upravlja na osnovu demokratske volje njihovog naroda. On je rekao da građani širom Evrope uglavnom preferiraju vlade koje stavljaju interese i bezbednost sopstvenog naroda na prvo mesto. U stvari, rekao je da je Mađarska već videla priliv unutrašnje migracije evropskih hrišćana koji preferiraju upravljanje koje bolje odražava njihove vrednosti, i predvideo je da bi se taj trend mogao ubrzati.

„Ne možemo isključiti budućnost evropske istorije kada će doći do nove migracije, sa zapada na istok – hrišćani i konzervativci pokušavaju da nađu bolji dom“, rekao je Orban i dodao: „Ne možemo isključiti“ tu mogućnost.

Jedan primer kako su se sukobljene ideologije odigrale je evropska migrantska kriza, koja je počela 2015. Orbanova vlada je odbila da prihvati tražioce azila iz zemalja koje nisu članice EU, prkoseći Briselu zahtevima za „podelu tereta“ pošto su milioni migranata preplavili Region.

"Ovo nije ljudsko pravo da dođete ovde, nikako, jer je to naša zemlja", rekao je Orban Karlsonu. „To je nacija, to je zajednica, porodice, istorija, tradicija, jezik.

Orban je rekao da su zapadnoevropske zemlje odlučile da započnu „posthrišćansko, postnacionalno“ novo društvo, dok je Mađarska odlučila da izbegne rizike povezane sa takvom transformacijom. Upitan da proceni kako se prethodni pristup pokazao za Nemačku, koja je prihvatila milione migranata, Orban je odbio da okarakteriše ishod, rekavši: „To je bila njihova odluka, oni su rizikovali i sada su dobili ono što zaslužuju. To je njihov život."

Međunarodni politički pejzaž oko Mađarske značajno se promenio ove godine, Trampovim izlaskom iz Bele kuće i svrgavanjem u junu drugog proorbanskog saveznika, Izraelca Benjamina Netanijahua. „Ovo je potpuno nova okolnost oko Mađarske“, rekao je Orban. „Za mene kao političara, to je veliki izazov.

Među njegovim zabrinutostima je da će se zapadne vlade i nevladine organizacije mešati u izbore u Mađarskoj sledećeg aprila. Orban je rekao da smatra izvesnim da će biti međunarodnog mešanja.

„Očigledno je da će međunarodna levica učiniti sve što može, verovatno čak i više, da promeni vlast ovde u Mađarskoj“, rekao je on. „Svesni smo toga i spremni smo da prihvatimo borbu i uzvratimo.

Premijer je takođe izrazio optimizam da američki Stejt department neće biti među stranim subjektima koji pokušavaju da se mešaju, rekavši da će „pre ili kasnije Amerikanci shvatiti da o pitanjima u Mađarskoj treba da odlučuju Mađari“, a Vašingtonu bi bilo bolje. sa „nevoljenim, stabilnim partnerom“ nego sa destabilizovanom Mađarskom.

Orbanova stranka Fides suočava se sa koalicijom koja uključuje stranku Jobik, koja je optužena za antisemitizam, kao i socijaliste i još četiri stranke. Karlson je primetio da američki liberali i neokonzervativci „navijaju za“ koaliciju „bivših komunista i antisemita“, što je ironično u svetlu činjenice da je Orban bio prigrljen pre tri decenije, kada je pomogao u vođenju opozicije sovjetskoj okupacija Mađarske.

Mađarski lider je rekao da je iznenađen što su zapadni zvaničnici prihvatili „antisemitsku desnicu“ i bivše komuniste u Mađarskoj, čak i dok se te stranke bore protiv „proizraelske, proameričke, pro-NATO, zapadno orijentisane vlade. ” Dodao je: „Ponašanje Amerike je za mene potpuno novo iskustvo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading