EU SE PRIBLIŽAVA "KRITIČNOM TRENUTKU" U PODRŠCI UKRAJINI Šef diplomatije NATO države izdao dramatično upozorenje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zvaničnici EU iz svih 27 država članica sastali su se u ponedeljak u Kijevu kako bi poslali „kristalno jasnu poruku da je Evropa uz Ukrajinu“, rekao je Gabrijelijus Lansbergis.

U subotu su američki zakonodavci odlučili da ne uključe zahtev za pomoć od 6 milijardi dolara za Ukrajinu u nacrt zakona koji je osmišljen da izbegne zatvaranje vlade. U međuvremenu, populistička partija bivšeg prokremljanskog premijera Slovačke Roberta Fica pobedila je na parlamentarnim izborima u zemlji u nedelju rano. Fico je vodio kampanju za zaustavljanje pomoći Ukrajini i blokiranje nastojanja Kijeva za pristupanje NATO-u.

Događaji tokom vikenda "imaju moć da unesu sumnju" u pogledu podrške bloka Ukrajini, rekao je Lansbergis.

„Mnoge poruke koje su poslate iz Brisela ili Vašingtona ili negde drugde imaju moć da unesu sumnju u to da li smo ozbiljni“, dodao je litvanski ministar spoljnih poslova.

I nadam se da današnji sastanak to može da popravi i može da pošalje veoma jasnu, kristalno jasnu poruku da je Evropa uz Ukrajinu do ove pobede“, rekao je Lansbergis.

Francuski, irski i rumunski ministri spoljnih poslova takođe su ponovili podršku Kijevu.

Šef francuske diplomatije Ketrin Kolona upozorila je Rusiju da ne računa na „zamor“ zemalja članica Evropske unije u pogledu njihove podrške Ukrajini.

Njena rumunska koleginica Luminica Odobesku rekla je da će ta zemlja podržati Ukrajinu u izvozu žitarica i istakla štetan uticaj invazije na globalnu bezbednost hrane.

Irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin rekao je da se nada da će zvaničnici EU pronaći „održivi pristup dugoročnoj podršci Ukrajini“.

BONUS VIDEO

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading