Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Najmanje 480 osoba je poginulo, a više od 1.400 je povređeno u masovnim raketnim napadima koji su u subotu jutru izvedeni na teritoriji južnog i centralnog Izraela. Među ranjenima je i jedan državljanin Srbije.

Odgovornost za napad preuzela je militantna organizacija Hamas.

Šta su sada prioriteti Izraela?

U grubo opadajućem redosledu, ovo će biti neposredni prioriteti izraelske vlade:

  • Ponovo uspostaviti bezbednost na jugu Izraela. To znači eliminisanje prisustva preostalih napadača Hamasa.
  • Izrael će takođe morati da popravi i ojača probijenu graničnu ogradu između Izraela i Gaze Uništiti ili degradirati Hamasovu sposobnost da napadne Izrael. Nikada ovo nije uspela da uradi. Izrael zna da se lokacije uništene u vazdušnim napadima ovog vikenda lako mogu obnoviti.
  • Kopnena invazija izraelskih trupa uz podršku tenkova je sada jedna od opcija, ali iako bi to nesumnjivo rezultiralo velikim žrtvama na obe strane, malo je verovatno da će dokrajčiti Hamas Sprečiti širenje ovog sukoba, posebno na Zapadnu obalu i Liban.
  • Ako bi drugi tamo prihvatili Hamasov poziv na oružje, Izrael bi se našao jako preopterećen i borio bi se na tri fronta Povratiti ili spasiti izraelske taoce koje drži Hamas u Gazi.
  • Izraelske specijalne snage će izraditi detaljne planove za potencijalnu spasilačku misiju, ali su rizici veliki. Hamas će gotovo sigurno raspodeliti ove muškarce, žene i decu na nekoliko lokacija, gde spasilački tim ne bi mogao da priđe neotkriven. Pregovori o njihovom oslobađanju mogli bi da potraju mesecima ili čak godinama, piše BBC.

23:45 - Bačeno 100 tona municije na Gazu

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su vazdušne napade na kvart Šudžaiji u Gazi, gađajući oko 150 lokacija, navodeći da je reč o ''gnezdu terora'' koje militantna palestinska grupa Hamas koristi za napade na Izrael.

Kako prenosi Tajms of Izrael, na taj kvart bačeno je oko 100 tona municije. Pored toga, IDF je saopštio da se i dalje bori protiv boraca Hamasa infiltriranih na teritoriji Izraela.

23:26 - Borbe u Jerusalimu

Veliki sukob između izraelskih snaga bezbednosti i Palestinaca izbio je večeras kod izbegličkog kampa Kalandija u Jerusalimu.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se kako pripadnici oružanih snaga u pratnji oklopnih vozila ulaze u istočni deo grada dok sve vreme odjekuju rafali.

 

 

23:05 Hamas tvrdi da gađa aerodrom u Tel Avivu

Glasne eksplozije čule su se kasno večeras u predgrađu Tel Aviva, javljaju novinari koji je nalaze na terenu.

 

 

Hamas tvrdi da gađa međunarodni aerodrom Ben Gurion, izraelsko međunarodno čvorište, koji se nalazi nedaleko od Tel Aviva.

Podsećamo, večeras posle 22 časa poleteo je avion Er Srbije sa ovog aerodroma.

22:34 - Poginula tri Amerikanca u Izraelu

Najmanje tri Amerikanca su ubijena nakon napada u Izraelu blizu granice Gaze, navodi se u internom memorandumu američke vlade u koji je CNN ima uvid.

Ranije u nedelju, državni sekretar Antoni Blinken rekao je za CNN da su SAD primile izveštaje o nestalim i poginulim Amerikancima i da je administracija radila na proveri informacija..

22:23 - Predstavnik Izraela u UN: Učinićemo sve da oslobodimo taoce koje drži Hamas

Izrael će učiniti sve da oslobodi taoce koje drži Hamas, rekao je novinarima stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan.

-To je "11. septembar" za Izrael i učinićemo sve da vratimo svoje sinove i kćeri, rekao je Erdan.

21:53 - Ambasador Palestine se obratio u Ujedinjenim nacijama

Nakon nastupa njegovog izraelskog kolege, palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama razgovarao je sa novinarima u UN.

Rijad Mansur je izrazio zabrinutost da bi izraelska vlada mogla da protumači poruke o „pravu Izraela da se brani“ kao „licencu za ubijanje“.

On je zatražio hitan sastanak Lige arapskih država (LAS) u Kairu u narednih nekoliko dana. Mansur je potom govorio o osnovnim uzrocima sukoba, za koje je rekao da ih treba rešiti da bi se unapredio mir.

Rekao je da izraelska blokada Gaze nije uništila vojne kapacitete Hamasa, već je samo nanela strašne patnje čitavom civilnom stanovništvu.
 

21:38 - "Ovo je ratni zločin"

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan optužio je danas Hamas da je počinio ratne zločine i poručio da je vreme da se uništi "teroristička infrastruktura" te palestinske militantne grupe.

"Ovo su ratni zločini, ovo su očigledni dokumentovani ratni zločini. Era razumnog postupanja sa ovim divljacima je završena. Sada je vreme da se uništi Hamasova teroristička infrastruktura, da se potpuno izbriše, tako da se takvi užasi više nikad ne ponove", rekao je Erdan novinarima uoči sednice Saveta bezbednosti UN koja će biti održana večeras iza zatvorenih vrata.

21:01 - Razgovor Bajdena i Netanijahua

Dodatna američka pomoć je na putu ka Izraelu, poručio je danas predsednik SAD Džozef Bajden premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu tokom njihovog razgovora.

-Predsednik Bajden je obavestio premijera o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su SAD preduzele u poslednja 24 sata u podršci Izraelu. Predsednik je takođe preneo da je dodatna pomoć izraelskim odbrambenim snagama sada na putu ka Izraelu i da će je biti još u narednim danima, navodi se u saopštenju Bele kuće.

20:22 - Bombardovano preko 500 ciljeva u Gazi

Izraelske snage gađale su tokom dana više od 550 ciljeva Hamasa u Gazi! Jezive posledice novih napada objavljene su na društvenim mrežama.

19:50 - Amerika šalje brodove i municiju Izraelu

Američke vlasti donele su odluku da u Sredozemno more prebace napadačku grupu nosača aviona USS Džerald R. Ford.

Ovu informaciju potvrdio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

19:26 - Najmanje 700 ubijenih u napadima na Izrael

Broj ubijenih u napadima Hamasa na Izrael premašio je 700, prenose izraelski mediji pozivajući se na zdravstvene zvaničnike. Do sada je u napadima u Izraelu ranjeno više od 2.100 ljudi, navodi Tajms of Izrael. Izrael je ranije saopštio da je oko 100 ljudi kidnapovano, nakon što je Hamas pokrenuo napade na Izrael iz Pojasa Gaze.

19:00 - Drama porodice Josković u Izraelu

Gili Josković, majka dvoje dece koja je bila na festivalu u Izraelu u trenutku kada je Hamas pokrenuo iznenadni napad, kaže da je preživela tako što se satima pravila da je mrtva.

18.48 - Netanjahu razgovarao s evropskim čelnicima i s Bajdenom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je razgovarao s ukrajinskim predsednikom Zelenskim, nemačkim kancelarom Šolcom, italijanskom premijerkom Meloni i britanskim premijerom Sunakom.

Netanjahu je rekao da su čelnici s kojima je razgovarao izrazili punu podršku Izraelu da se brani koliko god je potrebno.

Netanjahu je danas ponovo razgovarao i s predsednikom SAD Bajdenom.

18:14 - IDF: Preko 50 borbenih aviona deluje u Gazi, pogodilo preko 800 ciljeva

Preko 50 izraelskih borbenih aviona je u nedelju operisalo protiv Hamasa u Bejt Hanunu u Gazi, saopštio je portparol IDF (Odbrambene snage Izraela).

Desetine borbenih aviona ID naletelo je na graničnu ogradu u Gazi u Bejt Hanunu, navodi se u saopštenju ID. IDF je u nedelju popodne pogodila preko 800 ciljeva u Gazi.

Oni su takođe pogodili 120 ciljeva u oblasti Beit Hanuna koji su vršili invazije na Izrael. Glavni portparol IDF Brig. General Daniel Hagari je rekao:

"Hamas je izvršio najgori masakr izraelskih civila u istoriji Izraela. Haas je bio varvarskiji od ISIS-a."
 

18:06 - Ubijen Francuz

Jedan državljanin Francuske ubijen je u napadima na Izrael, saopštilo je danas francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju ministarstva ne navode se detalji o pogibiji francuskog državljanina, prenosi Mond.

Ministarstvo je uputilo saučešće porodici stradalog.

17:32 - Erdogan: Rešenje zasnovano na dve države jedini put do mira

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska odlučna da pojača diplomatske napore kako bi se postiglo smirivanje sukoba između izraelskih i palestinskih snaga, ali je dodao da je rešenje zasnovano na uspostavljanju dve države jedini način da se postigne regionalni mir.

Govoreći u Istanbulu, Erdogan je rekao da je izraelsko-palestinski sukob bio u središtu većine sukoba i pitanja na Bliskom istoku i dodao da je sada neophodno uspostaviti nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalimom kao prestonicom, preneo je Rojters.

17:19 - Hamas odbacio mogućnost primirja

Portparol Hamasa rekao je da "nema govora" o prekidu vatre dok Izrael eskalira rat.

Hazem Kasem, predstavnik palestinskog pokreta, rekao je da je Izrael pokreće "agresiju na civile" i da ne može biti govora o primirju.

- Rano je da se govori o posredovanju jer bojno polje određuje ko kontroliše situaciju - rekao je Kasem za RIA novosti.

Kasem je dodao da će razgovor o zarobljenim izraelskim vojnicima početi nakon završetka operacije. Brigade Al-Кasam (vojno krilo Hamasa) saopštile su prethodno da su zarobile desetine izraelskih vojnika i oficira.

17:08 - Najmanje 370 Palestinaca ubijeno od subote

Najmanje 370 Palestinaca je ubijeno, a 2.200 ranjeno u Gazi od subote, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Izrael je u nedelju zvanično objavio rat Hamasu, nakon razornog iznenadnog napada militantne grupe dan ranije, čime je postavljena osnova za masovni vojni odgovor. Izrael udara po Gazi vazdušnim udarima, prenosi CNN.
 

16.30 - Hamas oteo više od 10 devojaka sa elektronskog muzičkog festivala Nature Party 

Otprilike 10 devojaka je oteto od strane militanata Hamasa sa elektronskog muzičkog festivala Nature Party blizu izraelskog grada Ofakim, smeštenog na granici sa Gazom.

16.23 - Srpske porodice sa decom stižu iz Izraela

- U letu "Er Srbije" koji će večeras iz Tel Aviva krenuti prema Beogradu biće najurgentniji slučajevi odnosno porodice sa decom, stariji ljudi, oni koji imaju zdravstvene probleme, hodočasnici i oni koji su bili ovde turistički i nemaju više smeštaj u Izraelu - rekao konzul Srbije Aleksandar Nikolić.

16.03 - U Pakistanu pale zastave SAD u znak podrške Hamasu

Pristalice Palestinske fondacije Pakistan danas su se okupili kako bi zapalili zastave Izraela ali i SAD-a.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

15.45 - Kostić: Na aerodromu Ben-Gurion nalazi se 55 niških hodočasnika, svi smo dobro

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš Tomislav Kostić, koji se nalazi na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu rekao je danas da je u njegovoj grupi 55 niških hodočasnika, među kojima je i 13 maturanata niške Bogoslovije i da su svi dobro. 

- Ovo je sada najbezbednije mesto gde možemo biti. Juče je bilo vrlo izazovno doći dovde, hvala Bogu sve je bilo u redu- rekao je Kostić. 

15.37 -Raste broj žrtava, među poginulima veliki broj vojnika i policajaca

Broj poginulih u napadu islamske ekstremističke organizacije Hamas na Izrael i raketiranju juga i centralnog dela zemlje premašio je 500 žrtava, javljaju izraelski mediji, dok je AFP objavio da je stradalo više od 600 ljudi.

Među ubijenima su desetine vojnika i policajaca.

Rat u Izraelu 2023

FOTO: AP OHAD ZWIGENBERG

 

15.30- Nemačka otkaza letove za Izrael

Nemačka avio-kompanija Lufthanza u subotu prekida letove za Izrael nakon talasa palestinskih napada, rekao je portparol za AFP.

15:24 Danas će biti poznato kako će SAD da pomogne Izraelu

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da će Vašington kasnije danas saopštiti kakvu će podršku pružiti Izraelu. Rekao je da je Izrael postavio niz zahteva koje vlada sada ispituje.

Govoreći za CNN, Blinken je rekao da Hamasov upad predstavlja "neselektivni teroristički napad terorističke organizacije".

Sam Izrael je sada „relativno miran“, rekao je Blinken, ali je dodao da SAD shvataju da se „intenzivne“ borbe nastavljaju u Gazi.

15-20- Više od 20.000 Palestinaca se krije u školama u Gazi

Agencija UN za palestinske izbeglice, UNRWA, saopštila je da se više od 20.000 ljudi krije u 44 škole na području Gaze.

15.00- Još jedan avion iz Tel Aviva večeras kreće za Beograd

Er Srbija će danas u saradnji sa Vladom Republike Srbije, obaviti repatrijacioni let iz Tel Aviva.

14.43 - Izrael: Škole zatvorene, zabranjena okupljanja

Škole širom Izraela ostaju zatvorene, a preduzeća južno od Netanije i severno od Negeva mogu da rade samo ako imaju pristup skloništima, saopštila je vojska.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

Zabranjena su okupljanja za više od 10 ljudi na otvorenom i 50 ljudi u zatvorenim prostorima u tim područjima.

14.30- Hamas ubio dete pred roditeljima

Novinarka Indija Naftali objavila je na svom nalogu na platformi X, nekada znanoj kao Tviter, strašan snimak na kom se, kako ona tvrdi, vidi izraelska porodica koju su pripadnici Hamasa uzeli za taoce.

"Pred izraelskom porodicom su bezdušno pred kamerama paradirali teroristi Hamasa koji su ih uzeli za taoce. Jedna ćerka je nemilosrdno pogubljena, ostavljajući svoju braću i sestre u traumatičnoj neverici. Ovo je izvan bolesnog čina okrutnosti. Svet mora znati i zaustaviti ovo!", objavila je ona uz potresan video snimak.

 

 

14:15 - Broj žrtava u Izraelu se povećao na 600

14.00-  Izrael i zvanično objavio rat

Vojno-politički kabinet Izraela odobrio je uvođenje "tačke 40" u Osnovni zakon, što znači zvaničnu objavu rata.

13.56 - Ubijen vođa Hamasa?

Snimci ovog napada objavljeni su na društvenim mrežama, ali nisu zvanično verifikovani

Visokopozicionirani pripadnik Hamasa Ajman Junis navodno je ubijen u izraelskim napadima na Gazu, koja su pokrenuta kao odgovor na napad palestinskih militanata u subotu.

 

 

13.28 - Izrael: Poginuo šef elitne jedinice "Duh" u sukobima sa pripadnicima Hamasa

Šef elitne multidimenzionalne jedinice, poznate i kao jedinica "Duh", pukovnik Roj Levi ubijen je u subotu dok su se njegove snage borile protiv pripadnika Hamasa u južnoj zajednici Reim.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

Izraelske odbramene snage (IDF) su saopštile da je Levi hrabro vodio svoj tim i predvodio borbu u kibucu Reim, kako bi spasio građane koji su bili opkoljeni u svojim domovima.

13.20 Najžešći napadi se trenutno odvijaju u Sderotu i Magenu

Na jugu Izraela besne borbe između militanata i izraelske vojske.

Četiri osobe su ranjene u nedelju u raketnim napadima na grad Sderot na jugu zemlje i okolinu, saopštile su izraelske službe za vanredne situacije.

tenk

Foto: Printscreen

 

Jedna od žrtava - 20-godišnji muškarac - je u kritičnom stanju.

13:15 Raste broj žrtava u Izraelu

Izraelske vlasti saopštile su da je broj stradalih u napadima premašio 400.

13.10- Bomba pala usred programa, voditeljka u suzama

Dok se Jumna el Sajed obraćala, snažna eksplozija, koja se vidi i na snimku, odjeknula je iza nje, nakon čega je četrnaestospratnica počela da se ruši.

 

 

12:50 "Ljudi su bili u strahu, ležali su na pistama"

Srpski hodočasnici su među prvima koji su danas uspeli da napuste teritoriju Izraela, do mnogi naši i strani državljani i dalje čekaju na aerodromu i u hotelima. Njihov iznenadni put, izazvan sukobom, bio je pun napetosti, s obzirom na to da su se u trenutku napada nalazili na palestinskoj strani, dok je aerodrom, koji je bio njihov izlaz iz nimalo prijatne situacije, u Tel Avivu.

12.40 - Izraelskoj vojsci dato 24 časa da evakuiše celokupno stanovništvo iz područja oko Pojasa Gaze

Izraelskim vojnicima naloženo je da u roku od 24 časa evakuišu sve stanovnike iz izraelskih zona oko Pojasa Gaze gde se vode borbe za oslobađanje talaca.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

- Naša misija u naredna 24 časa je da se evakuišu svi stanovnici u okolini Pojasa Gaze - rekao je portparol izraelske vojske general Danijel Hagari na konferenciji za novinare.

On je to izjavio dan pošto je palestinski Hamas pokrenuo ofanzivu protiv Izraela.

12.10 -Netanjahu obećao da će Gazu pretvoriti u ruševine

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je ljue koji žive u Gazi da napuste to područje, pošto je obećao da će delove teritorije pretvoriti u ruševine" u znak osvete za "crni dan", javlja "Sky News".

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

11:50 Ubijeni Izrealci u Egiptu

Troje ljudi, među kojima je dvoje turista iz Izraela, ubijeno je u Aleksandriji. Prema prvim informacijama, egipatski policajac otvorio je vatru na izraelske turiste.

11.46- Jeziv prizor na auto-putu smrti

Na društvenim mrežama pojavio se snimak "auto-puta smrti" kroz kibuc gde su pripadnici palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas juče izveli jedan od prvih napada na jugu Izraela.

Rat u Izraelu 2023

FOTO: AP OHAD ZWIGENBERG

 

Na snimku za koji se navodi da ga je načinila izraelska novinska ekipa vide se radovi uništenih automobila na obe strane puta.

 

11.30 - Isplivali snimci upada Hamasa u Izrael

Militantna palestinska grupa Hamas u subotu je napala Izrael, a sudeći po snimcima sa društvenih mreža, koristili su i motorizovane paraglajdere kako bi upali na neprijateljsku teritoriju.

 

 

Palestinci su prešli granicu Izraela i Gaze tako što su se provukli kroz ograde i bodljikave žice, a nekoliko upada je izvedeno i morskim putem.

 

11.18- Palestinci objavili: 313 ljudi je poginulo u Pojasu Gaze

U Pojasu Gaze poginulo je 313 ljudi saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja na palestinskoj teritoriji pod kontrolom Hamasa, gde izraelska vojska napada pozicije te ekstremističke organizacije drugi dan zaredom.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

 

11.00 - Evakuisani Srbi: Srećni smo što smo živi, sve smo videli!

Putnici nisu krili olakšanje što su konačno stigli u srpsku prestonicu i što su na bezbednom.

"Bili smo na pričešću, kad je to sve krenulo, videli smo sve... Hteli smo za Tel Aviv, ali smo zaustavili, sve je bilo zaustavljeno, blokirano", priča jedan od hodočasnika.

10.50 - Hezbolah raketirao Izrael koji je uzvratio vatrom na jug Libana

Libanski šiitski pokret Hezbolah gađao je u nedelju tri izraelska vojna položaja na području farma Šeba u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na što je Izrael uzvratio artiljerijskom vatrom i dronom na južni Liban.

 

 

Hezbolah, snažni pokret koji ima podršku Irana, objavio je da je navođenim raketama i artiljerski napao tri položaja na farmi Šeba "u znak solidarnosti" s palestinskim narodom.

 

 

10.15 - Objavljene razmere izraelske odmazde u Pojasu Gaze

Svitanje je otkrilo razmere štete u Gazi, nakon žestokih izraelski vazdušnih napada.

Napadi su usledili kao odmazda za subotnju operaciju Hamasa u Izraelu.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

Brojne zgrade su sravnjene sa zemljom, među njima i čuveni toranj Vatan, veliki stambeni neboder u srcu pojasa Gaze, a među srušenim objektima je i džamija.

10.10- Ubijeno 20 izraelskih policajaca

Hamasovi teroristi su pogubili 20 izraelskih policajaca u policijskoj stanici u Sderotu.

Sada specijalne snage rade u gradu i tragaju za teroristima.

09.50- Deo Srba evakuisan iz Izraela

Jedan avion "Er Srbije" poleteo je za Tel Aviv sinoć i njegov dolazak očekuje se oko 10 sati na beogradski aerodromu "Nikola Tesla".

Avion koji će danas sleteti u Beograd je redovan let i on je otišao po putnike koji su već imali unapred kupljene avionske karte, a u planu su još dva aviona kako bi došli prevezli sve naše državljane.

09:30 -U Gazi pogođena kuća šefa obaveštajne službe Hamasa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvršile napad na kuću šefa obaveštajne službe Hamasa u Pojasu Gaze. U saopštenju se isitiče kaže da je Hamas kuću koristio kao vojnu infrastrukturu.

Rat u Izraelu 2023

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

 

Izraelska vojska trenutno nastavlja da izvodi udare širom Gaze, dodaje se u saopštenju.

09.08 -Kidnapovano 100 civila i vojnika

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je militantna grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael.

 

 

U objavi na društvenoj mreži X (Tviter), navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi. Navode da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

09.03. Pentagon obećao pomoć Izraelu

Šef Pentagona Lojd Ostin potvrdio je pravo Izraela na samoodbranu i rekao da pozicija SAD po ovom pitanju ostaje nepokolebljiva. Ovo se navodi u njegovoj izjavi objavljenoj na sajtu američkog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane će u bliskoj budućnosti preduzeti mere da Izraelu obezbedi sve „neophodno za samoodbranu i zaštitu građana od nasilja i terorizma“.

08:53 Izrael premešta oružje

Na društvenim mrežama kruže snimci, čiju autentičnost u ovom trenutku nije moguće potvrditi, na kojima se navodno vidi kako izraelske snage premeštaju svoja borbena vozila i oružje ka granici sa Libanom i Sirijom.

 

08:53 Izrael premešta oružje Na društvenim mrežama kruže snimci, čiju autentičnost u ovom trenutku nije moguće potvrditi, na kojima se navodno vidi kako izraelske snage premeštaju svoja borbena vozila i oružje ka granici sa Libanom i Sirijom.

 


08:42 Identifikovana Nemica koju su brutalno ubili pripadnici Hamasa

Devojka, čije je beživotno, polunago telo, snimljeno u kamionetu pripadnika Hamasa, dok su militanti sedeli kraj tela i slavili, identifikovana je kao državljanka Nemačke, tatoo-umetnica.

Rat u Izraelu 2023

Instagram

 

Šani Luk (30) bila je na muzičkom festivalu kada su je zarobili teroristi u Izraelu, u trenutku kada su izveli iznenadni napad u kojem je ubijeno najmanje 480 i ranjeno više od 3.000 ljudi.

Porodica je potvrdila da je u pitanju Šani Luk (30).

08.31- Hamas: Imali smo podršku Irana za napad!

Militarna grupa Hamas potvrdila je danas da je za napad na Izrael imala direktnu podršku iz Irana.

To je za Bi-Bi-Si izjavio portparol Hamasa Gazi Hamad.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

U napadima na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, a više od 1.800 je povređeno.

08.20 -Izraelske snage bore se protiv Hamasa u osam oblasti

Izrael kaže da se i dalje bavi Hamasom u osam oblasti u koje su se palestinski militanti infiltrirali nakon iznenadnog napada u subotu ujutro.

Vojni portparol pukovnika Ričarda hehta na jutrošnjem brifingu rekao je da su izraelske odbrambene snage povratile kontrolu nad 22 lokacije na jugu koje su napali militanti Hamasa. Ali oni se i dalje bore na osam lokacija - uglavnom da bi potvrdili "čišćenje od terorista unutar tih zajednica".

Eksplozija u Izraelu

EPA-EFE/MOHAMMED SABER

 

Kako je rečeno, izraelske vlasti "polako počinju da evakuišu" stanovnike pojasa Gaze i okolnih područja. Heht nije odgovorio na pitanja koliko se njih evakuiše.

On je takođe rekao da je Izrael "spreman" da odgovori na napade iz Libana, ali nije razgovarao o bilo kakvim planovima za kopnenu invaziju.

08.00- Snimak otmice studentkinje

Sedeći na prednjem delu motocikla terorista i ispruženih ruku prema svom bespomoćnom dečku, studentkinja Noa Argamani molila je za svoj život i vrištala: "Nemoj da me ubiješ, ne, ne, ne"- ali napadač ubrzava, a Noa od tog trenutka više nije viđena.

Njen dečko, Avi Nejtan, ostavljen je u pustinji, izbezumljen i bespomoćan. I on je nestao bez traga.

 

 

- Zamislite kako je njenoj porodici - prokomentarisao je njen cimer sa univerziteta Amir Moadi. Saznali su da je kidnapovana tek kada su slučajno naišli na snimak na internetu.

07.55 Kina poziva međunarodnu zajednicu da posreduje u miru

Kina je "duboko zabrinuta" zbog trenutne eskalacije tenzija i nasilja između Izraelaca i Palestinaca, saopštilo je njeno ministarstvo spoljnih poslova u nedelju.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

"Pozivamo relevantne strane da ostanu mirne, pokažu uzdržanost i odmah prekinu neprijateljstva kako bi zaštitili civile i izbegli dalje pogoršanje situacije. Ponavljanje sukoba još jednom pokazuje da dugotrajni zastoj mirovnog procesa ne može trajati. Kina je pozvala međunarodnu zajednicu da "deluje sa većom hitnošću" kako bi "pronašla način da se uspostavi trajni mir", saopštilo je ministarstvo.

07.45 Američkim pilotima stiglo upozorenje

Američka Federalna vazduhoplovna uprava upozorila je američke pilote i avio-kompanije da "budu oprezni" kada lete u blizini Tel Aviva.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

"Zbog konfliktne situacije koja je u toku u regionu operaterima se savetuje da provere trenutne informacije o bezbednosti i pretnjama. Operatorima se savetuje da budu oprezni. Očekuju se kašnjenja, operateri treba da izvrše proračune za gorivo u skladu sa tim", navodi se u saopštenju.

07.35- Srpski državljanin ranjen u Izraelu

Jedan srpski državljanin ranjen je u Izraelu, rekao je počasni konzul Srbije Aleksandar Nikolić.

Srećom, reč je o lakšim povredama. Bili smo na vezi, bio je smešten u bolnici i već je otpušten, rekao je Nikolić za RTS.

Prema njegovim rečima, današnji let "Er Srbije" bio je pun, a za sutra i prekosutra ujutru planirani su dodatni letovi "Er Srbije" za Beograd.

07.30- Krvave ulične borbe

Krvave ulične borbe videle su se u gradu Sderot koji se nalazi u blizini Gaze.

 

 

Militanti Hamasa vozili su se auto-putem i ubijali su sve na koje su naišli - civile, policiju, vojsku..

07:15- Izraelska vojska počela da izvodi udare na mete u Libanu

 Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata. Projektili su pali na prostor sporne Golanske visoravni, a trenutno nema informacija o povređenima i o materijalnoj šteti, prenosi "Times of Israel". "IDF će nastaviti da deluje u svim regionima i u svakom trenutku kako bi se obezbedila sigurnost izraelskih civila", navodi se u saopštenju.

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

07.00- Izrael se uključio u rat?

Izraelski vojni radio je izvestio da su u nedelju ispaljene minobacačke granate iz Libana ka severnom Izraelu.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi artiljerijski napad na područje u Libanu odakle je usledio udar.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče ujutru u južnim i centralnim delovima Izraela nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze. Lider Hamasa Muhamed Deif poručuje da je ovo dan najveće borbe i poslednji dan okupacije, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu ukazuje da je zemlja u ratu. Sednica Saveta bezbednosti UN u nedelju.

06.00 Poginulo više od 300 Izraelaca

Broj Izraelaca koji su poginuli u napadima Hamasa porastao je na više od 300, javljaju izraelski mediji, pozivajući se na medicinske zvaničnike.

Najmanje 1.590 Izraelaca je ranjeno, a mnogi od njih su teško povređeni.

 

 

 

06.40 - Izraelska vojska napala dve džamije u Pojasu Gaze

Izraelsko vazduhoplovstvo napalo je dve džamije u Pojasu Gaze, koje su, prema izraelskoj vojsci, koristile snage Hamasa kao infrastrukturu za izvođenje terorističkih aktivnosti, saopštila je pres služba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Rat u Izraelu 2023

Tanjug/Ap

 

"Snage IDF-a napale su dva vojna infrastrukturna objekta koja se nalaze u džamijama u Pojasu Gaze, koje je teroristička organizacija Hamas koristila za napade na Izrael. Hamas nastavlja svoje terorističke aktivnosti unutar Pojasa Gaze, eksploatišući verske objekte i namerno postavljajući svoju vojnu imovinu blizu civilnog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

06.30- Komandant IDF poginuo u razmeni vatre sa Hamasom

Jedan od komandanata Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) poginuo je u sukobu sa Hamasom, saopštila je vojska te zemlje.

Pukovnik Džonatan Štajnberg bio je komandant Nahal brigade, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading