lider nsd
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ A PLUS TV MONTENEGRO

Totalni obrt se desio u prosecu formiranja izvršne vlasti u CG.

Naime, kako je portalu Aloonline.me potvrđeno iz više izvora na političkoj crnogorskoj sceni mandatar Milojko Spajić ponudio je savezu „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) mesto predsjednika Skupštine i 40 odsto po dubini u zamenu za podršku manjinskoj vladi. Andrija Mandić bi prema ovom predlogu bio budući predsednik Skupštine Crne Gore.

Ovo je najnovija inicijativa koja je kao ponuda došla u ranim jutarnjim časovima, nakon neprospavane noći koja je protekla u pregovorima, piše Alo.me.

Kako prenose, ovaj predlog biti pretočen i u Sporazum koji će biti ponuđen na potpisivanje političkim subjektima koji bi trebalo da participiraju u budućoj izvršnoj vlasti.

Interesantno je da bi u ovoj raspodjeli političkih karata, Socijalistička narodna partija mogla da pokriva u 44. Vladi i resor više nego što je to slučaj u ovoj u kojoj je Abazović premijer.

Prostom matematikom dolazimo da će ovaj model formiranja vlasti imati podršku na početku od 49 narodnih poslanika u Skupštini Crne Gore, potencijalno i 53 poslanika bi mogla da je podrže, pa se stiče utisak da bi to bila vlada sa najstabilnijom podrškom u uvođenja višepartizma u Crnoj Gori.

Sporazum bi prema našim saznanjima bio oročen na 6 mjeseci, kada bi se pravila rekonstrukcija izvršne vlasti, pa bi u toj varijanti i GP URA moga da bude njen dio kasnije.

Interesantno je da u ovim kombinacijama nema Demokrata Alekse Bečića i Borisa Bogdanovića, koji su, čini se percipirani kao partija koja je svojim delovanjem i ambicijom da njen lider bude predsednik Parlamenta kvarila svaku mogućnost za dogovor.

Ova opcija nije neprihvatljiva ni manjinama.

U ZBCG su, saznajemo, odlučni da se DPS-u nikako ne sme dozvoliti povratak na vlast, pa ni kroz manjinsku podršku Vladi, tako da će ozbiljno razmotriti sve mogućnosti pre definitivne odluke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading