STRAH SE ŠIRI! SVETSKO BURE BARUTA PRETI DA EKSPLODIRA!? "Zbog jednog čina osvete moguć je globalni rat"
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Svetski mir „visi o koncu“ nakon što su raketni udari pogodili Izrael, potencijalno izazivajući evropski okidač od strane svetskih sila koje bi mogle da eskaliraju sukob.

„Potpuno verodostojan“ scenario bi video bliskoistočni rat doveden u srce Evrope preko Rusije, Kine i Severne Koreje. Čak bi i Sjedinjene Države mogle da se umešaju u slučaju da se rakete ispaljuju na savezničku teritoriju, smatra profesor Entoni Glis.

To je strah koji se širi na SAD, a predsednik Džozef Bajden i njegovi šefovi osoblja zabrinuti su zbog „rata na više mesta“ koji bi se proširio širom sveta. "Potencijalna katastrofa" odražava onu od početka Prvog svetskog rata, tvrdi profesor Glis.

Profesor Glis upozorava na „manji čin osvete“ koji bi mogao da izazove lančanu reakciju koja se ne može poništiti. To bi moglo dovesti do događaja nalik Trećem svetskom ratu.

„Sinoć nam je rečeno o američkim strahovima od „rata na više mesta“ i o kretanju moćnog nosača aviona USS Gerald R Ford u vode kod Izraela, okruženog flotilom pomoćnih ratnih brodova, pokazuje da ove strahove treba shvatiti ozbiljno."

Dalje od priprema izvan Izraela stižu kontroverzni komentari predsednika Benjamina Netanjahua, koji je upozorio da će akcije zemlje "odzvanjati generacijama". Dodao je da se oni "bore protiv ljudskih životinja".

Njegova retorika, kaže profesor Glis, „treba da zvuči kao pretnja da se zbrišu Palestinci“. Sada se brine da li bi se istorija mogla ponoviti ili ne.

Profesor Glis je dodao: „Jedan relativno mali čin osvete izazvao je lančanu reakciju koja je dovela do svetskog rata. To je ono što bi se moglo ponoviti. Ako se to ne dogodi, to će biti samo zato što su velike sile koje su uhvaćene u vrtlogu 1914. ne žele da se ovo ponovi.Ali događaje je možda nemoguće kontrolisati.

„Razlozi zbog kojih se širi rat sada ne može isključiti su očigledni. Izrael je bio zaslepljen iznenadnim napadom koji je dozvolio islamističkim teroristima Hamasa (a oni su teroristi, a ne kako BBC insistira na „militantima“) da uđu u južni Izrael da ubijaju, muče i kidnapuju nenaoružane civile, jednostavno zato što su Jevreji. Hamas želi da uništi Izrael, to je njihov cilj. Napad Hamasa nije bio na izraelske odbrambene snage, niti na kancelarije izraelske vlade. Bio je na obične građane, prva faza kampanje uklanjanja Izraela sa mape Bliskog istoka" - rekao je on, prenosi Dejli Star.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading