Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Gaza je domaći teren za Hamas i opasna zamka za izraelsku vojsku, tvrdi nemački "Špigl"

Poslednji rat koji su izraelski vojnici vodili u Gazu bio je onaj iz 2014. godine, a tada su izraelske snage prodrle svega nekoliko kilometara u dubinu teritorije, piše nemački "Špigl".

Ova operacija se zvala "Zuk ejtan" (Jaka stena). Zadatak izraelskih trupa bio je da miniraju podzemne tunele Hamasa, koji su vodili na teritoriju Izraela, i to je bila u pravom smislu reči samoubilačka misija. Samo u predgrađu grada Gaze iz zasede je ubijeno 13 izraelskih vojnika.

Urbano ratovanje je za svaku vojsku jedan od najtežih oblika ratovanja. Naročito u Gazi, koja predstavlja uzak obalni pojas, dugačak svega 40 i širok 10 kilometara, sa više od dva miliona stanovnika. Hamas je i u selima i u gradovima minirao mnoge ulice.

Hamas je ovde stvorio sofisticiran sistem tunela, u kojima njihovi borci mogu da izdrže razorne udare i da neprekidno iznenađuju neprijatelja. Gaza je domaći teren za Hamas i opasna zamka za izraelsku vojsku. Hamas ih upravo tu i čeka.

To je, naravno, poznato Izraelcima. Zbog toga su poslednje operacije vođene isključivo iz vazduha. Ovo je vreme asimetričnih ratova, kada se supotstavljene strane više ne suočavaju direktno.

Sa čime još raspolaže Hamas?

Izraelska vojska neprestano uvežbava borbe u gusto naseljenim urbanim područjima. Radi toga, izraelska vojska je izgradila jedan mali arapski grad, sa džamijom i sistemom tunela.

I oružani sistemi su prilagođeni ovom tipu rata. Neki od njih mogu da raznesu zidove kuće, što omogućava lakše kretanje i bolji pregled. Izraelska vojska je opremljena opremom za raščišćavanje ruševina. Vazduhoplovstvo i izviđači ih neprekidno obaveštavaju o svakom pokretu u okolini u realnom vremenu.

Jedno je izvesno: ako vojska zaista počne sa invazijom, Izrael će morati da upotrebi ogromnu vatrenu moć. To znači da će ubijati i uništavati, ne vodeći računa o civilima, koje će Hamas možda koristiti kao živi štit.

Izraelske snage bi se, u moralnom smislu, mogle naći u veoma nepovoljnom položaju. Civilne žrtve će biti proglašene za "kolateralnu štetu", kako ih trivijalno naziva vojska. Ali to neće sprečiti svet da osudi Izrael zbog brutalnosti.

Osim toga, pripadnici Hamasa su danas bolje opremljeni nego 2014. Imaju protivtenkovsko oružje, koje uništava tenkove iz neposredne blizine. U poslednje vreme ih je obučavala Iranska revolucionarna garda. Hamas ima i uređaje za noćno osmatranje. Nije jasno sa čime Hamas još raspolaže.

Ministar odbrane Joav Galan bio je jedan od komandanata u prvom ratu u Gazi 2008. godine. Nakon što je formirana vlada, Galan se okružio vojnim stručnjacima, poput bivšeg načelnika generalštaba i ministra odbrane Benija Ganca, ili bivšeg načelnika generalštaba Gadija Ajzenkota.

Iako je vojno iskustvo nesumnjivo, zaključuje "Špigl", sa čime će se tačno suočiti izraelska vojska postaće jasno tek ukoliko pokrene kopnenu invaziju na Gazu, prenosi rt.rs.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading