Ratno stanje u Izraelu
Foto: Tanjug/Tanjug/Ohad Zwigenberg (STF)

Među pronađenima su bili traumatizovani posetioci festivala koje su napali na članovi Hamasa.

Policija je juče saopštila da se neki kriju danima i noćima u otvorenoj pustinji, previše uplašeni da bi bilo kome prišli.

Velika grupa od 30 preživelih pronađena je u ponedeljak uveče kako se krije u kibucu Ein Hašloša, samo dve milje od granice sa Gazom.

Grupa, koju čini 16 Izraelaca i 14 Tajlanđana, našla se izolovana nakon što je telefonski signal nestao. Grupa se plašila da napusti svoja skrovišta.

Jedinice policije i Izraelskih odbrambenih snaga nastavile su da pretražuju područje - koje je sinoć još uvek bilo prepuno džepova boraca Hamasa.

Borci islamističke grupe ubili su više od 280 posetilaca festivala samo na muzičkom događaju, među 1.500 drugih koji su već mrtvi.

Ali zapanjujuće otkriće preživelih za koje se pretpostavljalo da su poginuli u pokolju pobudilo je nadu da je još možda još živih.

Portparol policije, glavni narednik Den Elsdune, rekao je: „Još uvek nalazimo preživele u pustinji kako se kriju ispod žbunja previše uplašene da bi se pokazali. Oni ne znaju da li im se ljudi približavaju iz izraelske vojske ili Hamasa i kriju se u otvorenoj pustinji. Drugi su možda i dalje u sigurnim sobama ili zgradama bez telefonskog signala koji ne znaju da je bezbedno izaći, a mi činimo sve što je ljudski moguće da ih pronađemo.

Hiljade rođaka pohrlilo je juče u Centar za podršku porodici u blizini aerodroma u Tel Avivu da se sastane sa policijskim timovima koji vode potragu.

Sofisticirana nova tehnologija se koristi za usklađivanje DNK rođaka kako bi se brzo uporedila sa DNK mrtvih i ranjenih u bolnicama i mrtvačnicama.

A baza podataka izgrađena od subotnjih napada sada omogućava da se pretrage fokusiraju na oblasti u kojima su žrtve otkrivene još uvek žive žrtve napada, prenosi britanski "San".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading