tenkovi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Ran Zisovitch

Izraelska vlada saopštila je danas da je spremna da vodi rat na dva ili više frontova pošto je izdala oštro upozorenje svom severnom susedu da se kloni sukoba koji se odvijaju između nje i Hamasa.

Ministar odbrane zemlje Joav Galan rekao je da jevrejska država ne želi rat sa Libanom i da je spremna da pokaže uzdržanost uprkos pucnjavi sa obe strane na granici koja je do sada odnela živote najmanje jednog Izraelca.

Izrael nastavlja sa bombardovanjem Gaze nakon prošlonedeljnih napada Hamasa za koje je potvrđeno da su ubile stotine izraelskih civila i vojnika.

Potvrđeno je da je najmanje 155 ljudi takođe uzeto kao taoce od strane terorističke organizacije.

Vojni lideri su upozorili stanovnike grada Gaze, koji se nalazi blizu granice sa Izraelom, da bi trebalo da se evakuišu uoči planirane kopnene ofanzive na palestinsku teritoriju. Zvaničnici kažu da je to do sada učinilo najmanje 600.000 ljudi.

Izrael je insistirao na tome da ne želi novi rat sa Libanom, ali je upozorio da će uzvratiti ako Hezbolah - šiitska muslimanska milicija koju podržava Iran - pokrene napad.

Ministar odbrane Galan je u video snimku koji je objavio njegov kabinet rekao:

„Nemamo interesa za rat na severu, ne želimo da eskaliramo situaciju. „Ako Hezbolah izabere put rata, platiće veliku cenu... Ali ako se suzdržava, poštovaćemo situaciju i zadržati stvari onakvima kakve jesu, uprkos tome što su u procesu pucanja sa obe strane."
 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading