Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Jusef Abu Al-Riš, zamenik ministra zdravlja u Gazi, rekao je da su dve izraelske granate pogodile bolnicu u subotu.

Al-Riš tvrdi da je sledeći dan IDF kontaktirao šefa bolnice, dr. Mahera Ajada, i kritikovao ga jer "nije evakuisao ljude iz objekta".

Al-Riš je rekao da je IDF rekao Ajadu da su te granate bile upozorenje. "Rekli su upravniku bolnice - juče smo vas upozorili s dve granate, zašto dosad niste evakuisali ljude iz bolnice", rekao je Al-Riš.

IDF za sada nije reagovao na ove optužbe.

Izraelci: Kriva je zalutala palestinska raketa

Izraelska vojska tvrdi da je za eksploziju u bolnici, u kojoj je ubijeno nekoliko stotina ljudi, kriva zalutala palestinska raketa. U sredu su objavili i snimak za koji tvrde da to dokazuje.

Objavljeni snimak prikazuje bolnicu Al Ahli i parkiralište u Gazi te uspoređuje snimke pre i posle smrtonosnog incidenta. Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde kako nema kratera koji su uobičajeni nakon vazdušnih napada i da ne postoje dokazi o direktnom raketnom napadu jer nema ni strukturne štete na zgradama oko bolnice.

 

 

IDF za katastrofu optužuje palestinsku militantnu organizaciju Islamski džihad. Ona to odbacuje.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus za CNN je rekao kako IDF ima dokaze razgovora između članova Hamasa koji raspravljaju kako se čini da postoji greška na raketi koja je pala u Pojas Gaze. IDF tvrdi i kako su Palestinci naduvali broj žrtava te da je u proteklih 11 dana oko 450 raketa ispaljenih iz Gaze palo u sam Pojas, prenosi Rojters.

Konrikus ističe kako je i nedugo pre incidenta salva raketa ispaljena iz središnjeg ili severnog dela Pojasa prema Izraelu, što je zabeležio njihov radar.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je i navodni presretnuti razgovor između dvojice operativaca Hamasa u kojem se čuje da oni govore o tome kako je bolnica Al-Ahli pogođena neuspešnom raketom ispaljenom iz Gaze. Snimak poziva je pušten na konferenciji IDF-a. U snimci se čuje da se radi o lokalnom šrapnelu, a ne izraelskom.

Palestinska strana međutim tvrdi kako ne poseduje rakete koje bi izazvale tako snažnu eksploziju, da snimci salvi raketa vremenski ne odgovaraju eksploziji u bolnici i takođe ukazuje na navodne objave Izraelaca koji najavljuju veliki napad uoči eksplozije.

Bajden podržao izraelsku verziju

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je rekao da će Vašington snabdeti Izrael sa svime što mu je potrebno da se brani u ratu protiv Hamasa, militantnog palestinskog pokreta, sugerišući pritom da iza eksplozije u bolnici u Gazi stoji palestinska strana.

Bajden je sleteo u Izrael i sastao se s premijerom Benjaminom Netanjahuom. Za Hamas je rekao da je gori od Islamske države zbog ubijanja civila u iznenadnom napadu 7. oktobra nakon kojeg su krenuli sukobi. Bajden je rekao kako je tada poginuo i 31 Amerikanac.

Naglasio je da je "tužan i besan" zbog eksplozije u bolnici u Pojasu Gaze u utorak. Hamas tvrdi da je tamo poginulo nekoliko stotina ljudi.

"Na osnovu onog što sam video, čini se da je to učinila druga strana, ne vi. Ali imamo mnogo ljudi tamo koji nisu sigurni tako da imamo puno – imamo puno toga da prevaziđemo“, rekao je američki predsednik.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading