NATO DA SE SPREMI ZA NAJGORI SCENARIO! "Rusi ne rade slučajno ovo na Dunavu..."
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Bukurešt će ovaj sistem dobiti na korišćenje na osnovu sporazuma zaključenog sa državom partnerom, a uz odobrenje NATO-a, javlja portal Digi24.

Potreba za postavljanjem sistema protiv bespilotnih letelica u Rumuniji nastala je kao posledica napada ruskih bespilotnih letelica na dunavske luke u Ukrajini, usled čega su ostaci ove vojne opreme pali i na područja srpskog suseda.

Napadi Rusije na ukrajinske luke na Dunavu "nisu slučajni", u kontekstu u kojem više od polovine izvoza žitarica iz susedne zemlje preko Rumunije prolazi morskim putem, rekao je u petak rumunski premijer Marsel Čolaku u poruci upućenoj učesnici Konferencije o bezbednosti u Bukureštu.

- Ruski napadi u blizini naše teritorije alarmantno povećavaju rizike od incidenata i zaoštravanja. Jasno je da će Rusija nastaviti da vrši pritisak na komercijalne brodove i uvodi zone zabrane saobraćaja u Crnom moru. Napadi na granicu na Dunavu nisu slučajni jer Rusija zna da se više od polovine ukrajinskog žita za izvoz trenutno transportuje rumunskim brodskim saobraćajnicama. Važno je razmisliti o tome kako će se NATO pripremiti za scenario u kojem Rusija eskalira situaciju u Rumuniji, u Crnom moru i Dunavskom regionu. Za sada je dobrodošlo jačanje savezničkog prisustva koje je napredovalo na istočnom krilu, nakon samita u Madridu i Vilnjusu. Ovo je ispravan odbrambeni stav, imajući u vidu da kad su ruske provokacije u pitanju ne manjka ni mašte, ni svestranosti - naglasio je Čolaku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading