bonica
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Arapske zemlje kritikuju licemerje i dvostruke standarde Zapada, koji ne želi u potpunosti da prizna civilne žrtve u Pojasu Gaze.  

- U većem delu muslimanskog sveta, odgovor Zapada je izazvao kritike zbog licemerja i dvostrukih standarda - primećuje autor članka.

Oni smatraju da su izraelski udari legalni, dok su slične ruske akcije u Ukrajini nazvali „ratnim zločinima“.

A na samitu u Kairu, svaki arapski lider je izrazio ogorčenje ovim dvostrukim standardima i oplakivao hiljade palestinskih civila ubijenih u izraelskim vazdušnim napadima.

- Na bilo kom drugom mestu, napad na civilnu infrastrukturu i namerno uskraćivanje celokupnog stanovništva hrane, vode i osnovnih potrepština bilo bi osuđeno  - rekao je jordanski kralj Abdulah.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dodala je ulje na ove optužbe napravivši nekoliko grešaka tokom svoje vladavine, napominje autorka članka. Na primer, jedan od njenih komesara je rekao da će EU obustaviti pomoć Gazi nakon terorističkih napada Hamasa 7. oktobra. I nije otišla na samit u Kairo, poslavši jednog od svojih zamenika. 

Kritike na račun Fon der Lajen porasle su i unutar EU, primećuje Njujork tajms. Tako joj je oko 850 zaposlenih u Evropskoj komisiji napisalo pismo u kojem je optužuju za politiku dvostrukih standarda, kao i da je Evropska komisija „dala odrešene ruke” Izraelu da počini ratne zločine u Gazi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading