POMERENA SEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE: Ovo je razlog
Printscreen

Izvor blizak novoj skupštinskoj većini kazao nam je da u međuvremenu Socijalistička narodna partija treba da održi sednicu Glavnog odbora na kojoj će se finalno izjasniti o sporazumu, a i mandatar Milojko Spajić mora predati ekspoze tri dana pre sednice Skupštine, zbog čega je najrealnija opcija da jednica bude održana početkom naredne sedmice, odnosno 30. ili 31. oktobra.

Ranije je dogovoreno da novu izvršnu vlast čine Pokret „Evropa sad“, Demokrate, Socijalistična narodna partija i deo albanskih nacionalnih partija, a manjinsku podršku u parlamentu daće im koalicija „Za budućnost Crne Gore“, kojoj će pripasti mesto predsednika Skupštine, a na tu poziciju kandidovan je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Na čelu 44. Vlade Crne Gore biće lider Pokreta ,,Evropa sad” Milojko Spajić, a tom pokretu pripalo je deset ministarstava.

Kandidat za ministra zdravlja je Vojislav Šimun, evropskih poslova Maida Gorčević, Andrej Milović za ministra pravde, a Filip Ivanović za vanjske poslove. Kandidat za ministra finansija Novica Vuković. PES predlaže Sašu Mujovića za ministra energetike i rudarstva, Naidu Nišić za ministarku socijalnog staranja, kao i da Filip Radulović bude ministar saobraćaja i pomorstva. Janko Odović je kandidat za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Anđela Jakšić Stojanović za ministarku prosvete, nauke i inovacija.

Prvi čovek Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kandidat je te partije za zamenika premijera za bezbednost i unutrašnju politiku. Član Predsedništva DCG Momo Koprivica, kandidat je za potpredsednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju. Predsednik Opštine Kolašin i član Predsedništva Vladimir Martinović kandidat je partije za ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa. Član Predsedništva DCG Boris Bogdanović je kandidat za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane. Tamara Vujović biće ministarka kulture i medija.

Socijalistička narodna partija imaće dva resora u Spajićevoj Vladi. Resorom poljoprivrede nastaviće da rukovodi lider SNP-a Vladimir Joković. Kako nezvanično saznajemo, Darko Stojanović će rukovoditi Ministarstvom sporta i mladih.

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj kandidat je za potpredsednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja, dok će Maraš Dukaj nastaviti da rukovodi resorom javne uprave.

Iz redova albanskih partija, odnosno Albanske alijanse, u Vladi će poziciju imati Fatmir Đeka, koji će biti ministar za ljudska i manjinska prava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading