ORBANOV ŠAMAR NATO PAKTU! Mađarska povukla potez i zaprepastila Alijansu
Foto: EPA Juanjo Martiun

Mađarski parlament ove nedelje neće glasati o zahtevu Švedske za pridruživanje NATO-u, rekao je visoki opozicioni poslanik. Pitanje se neće ponovo razmatrati do sledećeg meseca, nakon niza odlaganja odluke.

Agnes Vadai, koja je potpredsednica opozicione stranke Demokratske koalicije, u utorak je na Fejsbuku kritikovala kolege poslanike zbog odlaganja glasanja, optužujući vladajuću koaliciju da ignoriše „bezbednost domovine“.

Mađarska i Turska su jedine članice vojnog saveza predvođenog SAD koje tek treba da odobre kandidaturu Stokholma za članstvo. Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je ranije ove nedelje protokol o pristupanju, poslavši ga na ratifikaciju od strane zakonodavaca. Ukoliko bi glasali za, konačna odluka bi pala na Budimpeštu.

U svom nastojanju da dobije odobrenje Turske, Švedska je izmenila svoje zakone o borbi protiv terorizma, nastavila izvoz oružja u Ankaru, pa čak i zabranila podršku Kurdskoj radničkoj partiji (PKK) i drugim grupama koje je Turska označila kao teroriste.

Mađarski poslanici su prvi put pokrenuli glasanje o članstvu Švedske prošle godine, ali je ta mera više puta odugovlačena zbog protivljenja vladajuće stranke Fides. Glasanje o ratifikaciji zakazano je za jul, ali nije uspelo zbog bojkota Fidesa, zbog čega je parlament ostavio nedovoljno glasova da usvoji tu meru.

U sredu je pomoćnik mađarskog premijera Viktora Orbana rekao da administracija traži „normalne, dobre odnose sa Švedskom“, ali je sugerisao da neki od uslova Budimpešte nisu ispunjeni. „Ako postignemo [dobre odnose], neće biti prepreka za njeno pristupanje“, dodao je zvaničnik, iako nije precizirao.

I Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO u maju 2022. godine, napuštajući decenije neutralnosti nakon što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Finska je ranije ove godine dobila odobrenje Turske nakon sličnih pravnih i političkih ustupaka kao što su traženi od Švedske i zvanično se pridružila NATO-u u aprilu. Mađarska je u međuvremenu ratifikovala ponudu Finske u martu, ali je odložila švedski zahtev.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading