Hamas
Foto: AP/Majdi Mohammed (STF)

Novinari vodećih svetskih medija mogli su unapriјed da znaju za napad radikalne palestinske grupe Hamas na Izrael. Izvještaj o učešću medija u napadu militanata objavila je proizraelska grupa za praćenje medija Honest Reporting, a prenosi Alo.me.

Prema navodima organizacije, militante Hamasa su 7. oktobra pratili fotografi koji su radili za Asošijeted pres, Rojters, Njujork tajms i CNN.

Konkretno, kako grupa primjećuje, Rojters je objavio fotografije proboja granice svog fotografa Mohameda Faika Abu Mustafe i Jasera ​​Kudiha. Abu Mustafa je fotografisao militante kako sakate tijelo izraelskog vojnika koji je izvučen iz tenka na izraelskoj strani granice. Isti tenk je za Asošijeted pres fotografisao Hasan Eslaja.

Honest Reporting je primijetio da je Eslaja izbrisao fotografiju objavljenu na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) na kojoj se nalazi u Izraelu.

„Bio je bez šlema i prsluka sa natpisom „Press““, navodi se u materijalu.

Organizacija smatra da je malo vjerovatno da su fotografi slučajno i bez prethodnog odobrenja Hamasa završili na granici u subotu 7. oktobra rano ujutro.

Drugi fotografi, Ali Mahmud i Hatem Ali, kako je primijetio Honest Reporting, fotografisali su proces otmice za Asošijeted pres. Mahmud je fotografisao automobil u kojem je bio Hamasov talac Šani Luk iz Njemačke. Sada su imena Mahmuda i Alija ispod nekih njihovih fotografija u bazi podataka agencije uklonjena, naglašava organizacija.

Ujutro 7. oktobra, Hamas je napao izraelsku pograničnu oblast. Kao odgovor, izraelske vlasti su mobilisale ukupno 300 hiljada rezervista u roku od 48 sati i uvele potpunu blokadu pojasa Gaze kako bi dalje sprovele veliku operaciju čišćenja regiona od militanata Hamasa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading