HRT
Foto: Printscreen/HRT

Inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila je propust, policija u Varaždinu je odradila svoj posao, a moj sin i ja još uvijek nemamo odgovor zašto dispečerka nije poslala hitnu te noći, kaže Drago Makaj (42) iz ​​Varaždina.

Nikada neće zaboraviti tu noć 3. januara, kada se vratio iz noćne smene i zatekao ženu u strašnim bolovima. Teško je disala i počela je da povraća.

- Ruža je 17. novembra 2022. godine podvrgnuta drugoj operaciji kičme. Nedelju dana pre Božića završila je na neurohirurgiji zbog bolova, ali se vratila oporavljena. Tog 3. januara, oko tri sata, šapnula mi je da pozovem Hitnu jer joj je sve gore. Javila se dispečerka kojoj sam sve ovo ispričao, čak je pomenuo i tablete koje je uzimala. Ona mi je odgovorila da je Hitna pomoć na terenu, da se javim za sat vremena i obavezno da se javim porodičnom lekaru. Napomenula je da će poslati hitnu pomoć na moj drugi poziv - rekao je Drago u januaru ove godine.

A Ruži je bilo sve gore. Počeo joj je oticati člana, sve je teže disala i Drago je u 4.17 sati opet pozvao Hitnu pomoć.

- Rekao sam ženi koja je odgovorila da moja supruga zbog slabosti ne može da hoda ni ustaje iz kreveta, da joj otiče skočni zglob desne noge i da su je bolovi u grudima sve jači. Rekla mi je koju terapiju da joj dam i telefonom tražila suprugu. U razgovoru koji je trajao šest minuta, dispečerka je mojoj ženi rekla da uzme lek protiv bolova. Dao sam joj tabletu, legao pored nje i oko sedam sati otišao kod druge lekarke jer je Ružina radila popodne – prisećao se Drago te strašne noći.

Pošto je pažljivo pregledala sve papire, lekarka je oko osam sati zatražila da se pošalje Hitnu pomoć na Draginu adresu. Ružu su odveli u devet sati i nikada se nije vratila kući mužu i sinu.

– Otkrili su plućnu emboliju i ona je završila na kiseoniku. Sreli smo se 4. januara oko 18.30. Morala je da skine masku da bi progovorila. Bilo joj je veoma teško da izgovara reči i njen govor je počeo da se menja. Poslednji put se čula sa sinom u 21:30. Požalila se da je žedna i da ne može da uzme vodu koja je stajala pored nje. Sin je pozvao odeljenje intenzivne nege i zamolio medicinske sestre da joj daju vode. Ne znam šta se tada dogodilo u bolnici, ali Ruža je pozvala sina i rekla mu da to više ne radi. Sledećeg jutra u 5.30 stalo joj je srce, a u 6.58 su je proglasili mrtvom - tiho priča Drago, prenosi 24sata.hr.

Svoju voljenu Ružu sahranio je 9. januara na varaždinskom groblju Biškupec, gde je svakodnevno posećuje.

I danas se pita da li je trebalo da rizikuje i da ženu sa operisanom kičmom strpa u svoj auto i odveze je u varaždinsku Hitnu kada se nisu odazvali na njegova dva poziva? Možda bi ljubav njegovog života još uvek bila živa. Sve je prijavio Ministarstvu zdravlja koje je utvrdilo propuste. Oni su krajem februara obavestili javnost da će zbog utvrđenih nepravilnosti biti preduzete mere.

- Supruzi i meni godišnje su od plaće uzimali 16.000 kuna za zdravstveno. I još smo oboje plaćali dopunsko osiguranje. A nemamo pravo dobiti Hitnu pomoć da izađe na intervenciju i pomogne?! Zgranut sam, tužan i jadan - kazao je Drago.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading