Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je najmanje 90 poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze. Od početka od početka sukoba u Gazi, Izrael je više puta napao ovaj izbeglički kamp. 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je nakon posete bolnici Al Šifa u Gazi saopštila da stanje odeljenja hitne pomoći u glavnoj zdravstvenoj ustanovi ove enklave liči na "krvoproliće". 

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) je istakao da je broj ubijenih civila, žena i dece u Pojasu Gaze u prvih četrdeset dana rata veći nego u slučaju rata u Ukrajini. 

Istakao je da je u Pojasu Gaze uništeno više od 60 odsto infrastrukture, a da je raseljeno više od 90 odsto stanovništva.

BLOG UŽIVO

 15.00 Ubijeni radnik francuskog ministarstva ostao je u Gazi kako bi bio sa sinovima

Radnik francuskog ministarstva spoljnih poslova, koji je poginuo u izraelskom bombardovanju, ostao je u Gazi kada su francuske vlasti odbile da četvoricu njegovih sinova stave na listu za evakuaciju.

Ahmad Abu Šamla je 23 godine radio za Francuski institut u Gazi.

- Francuska nije stavila na listu četvoricu njegovih starijih sinova. Odlučio je da ostane sa njima i izgubio je život u bombardovanju - navela je poslanica Elsa Fosiljon.

Šamlina supruga i dvoje maloletne dece su napustili Gazu.

HRW: Izrael namerno izgladnjuje civile u Gazi, što je ratni zločin

13:24 - Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč optužila je danas Izrael da namerno uskraćuje Palestincima hranu, vodu i druge neophodne potrepštine ocenjujući da je izgladnjivanje civilnog stanovništva ratni zločin. Istovremeno, Hjuman rajts voč (HRW) poziva svetske lidere da reaguju na ovakvu situaciju u Gazi. Direktor HRW za Izrael i Palestinu Omar Šakir izjavio je danas da postoji najmanje pet dokaza da Izrael namerno izgladnjuje Palestince u Pojasu Gaze i da je to ratni zločin.

Šefovi CIA i Mosada sa premijerom Katara o oslobađanju talaca

13:14 - Direktor CIA-e Bil Berns sastaće se u Varšavi sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom izraelske obaveštajne službe Mosad Davidom Barneom, da bi razgovarali o mogućnostima novog dogovora za oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas u Gazi.

"Izraelski zvaničnici tvrde da je Bernsovo dalje učešće u pregovorima od ključne važnosti za postizanje bilo kakvog novog sporazum", preneo je Rojters, pozivajući se na portal Aksios.

Četiri Palestinca ubijena u tekućoj izraelskoj raciji na Zapadnoj obali

12:02 - Četiri Palestinca su ubijena u današnjoj izraelskoj vojnoj raciji u izbegličkom kampu Fara, južno od grada Tubasa na Zapadoj obali, saopštilo je ministarstvo zdravstva palestinske samouprave, preneo je Rojters. Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze prethodno je saopštilo da je u izraelskim napadima na izbeglički kamp Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze ubijeno 90 Palestinaca.

Broj ubijenih Palestinaca u Džabaliji porastao na 110

11:21 - Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je najmanje 110 Palestinaca ubijeno prethodnog dana u izraelskim napadima na Džabaliju. 

Izrael je prethodno u više navrata pozivao civile da napuste tu oblast na severu palestinske enklave, gde Hamas ima uporište.

Sajber napad hakera povezanih sa Izraelom na benzinske pumpe u Iranu

11:11 - Skoro 70 odsto iranskih benzinskih pumpi prestalo je danas sa radom nakon moguće sabotaže, prenela je iranska državna televizija. Izraelski "Tajms of Izrael" navodi da je hakerska grupa "Gonješke Darande", koja se ranije dovodila u vezu sa Izraelom, saopštila da je izvela sajber napad tokom kojeg je paralisala benzinske pumpe širom Irana. Hakerska grupa objavila je na društvenoj mreži X (Tviter) da je sajber napad odgovor na "agresiju Islamske Republike i njenih zastupnika u regionu" i poručila iranskom vrhovnom vođi Ajatolahu Aliju Hamneiju da "igranje sa vatrom ima cenu".

IDF: Oboreno više od 100 dronova i projektila od početka sukoba

11:06 - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su od početka sukoba, 7. oktobra oborile više od 100 dronova i projektila.

"Pretnje su oborene borbenim avionima i drugim sredstvima protivvazdušne odbrane", kaže se u saopštenju.

Taoci Hamasa koje su ubili pripadnici izraelskih snaga istakli natpis SOS

10:33 - Tri izraelska taoca koje su u petak u Gazi greškom ubili vojnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), prethodno su iskoristili ostatke hrane da napišu SOS poziv u pomoć, saopštile su danas izraelske odbrambene snage. U saopštenju se navodi da su trojica muškaraca, talaca Hamasa, boravili neko vreme u zgradi pored koje su ubijeni, prenosi BBC.

Veliki broj poginulih u novim izraelskim napadima širom Pojasa Gaze

08:54 - Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su tokom protekle noći nove napade širom Pojasa Gaze u kojima je poginuo veliki broj Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze

"U jučerašnjem izraelskom udaru na izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze, poginulo je 90 Palestinaca", navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva zdravstva, prenosi Rojters. U izraelskom raketnom napadu na jednu porodičnu kuću poginule su 24 osobe, saopštio je radio Hamas Aksa.

Gaza se ujedinjuje sa Zapadnom obalom - jedino rešenje su dve države?

08:34 - U nacrtu nove rezolucije o sukobu Izraela i Hamasa, o kojoj bi trebalo da se glasa u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), poziva se na "hitan i održiv prekid neprijateljstava kako bi se omogućio bezbedan i nesmetan humanitarni pristup u Pojasu Gaze i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca".

U tekstu nacrta se potvrđuje podrška "rešenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenja Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim upravom.

Gaza: Izraelski snajperista ubio dve žene u parohiji Svete porodice

08:28 - Izraelski snajperista je u subotu pucao i ubio dve žene unutar parohije Svete porodice u Pojasu Gaze, saopštila je danas rimokatolička Jerusalimska patrijaršija. U saopštenju je navedeno da su ubijene majka i ćerka koje su se uputile do ženskog manastira, prenosi CNN. "Jedna žena je ubijena odmah, a druga dok je pokušavala da se skloni na bezbedno mesto", kaže se u saopštenju.

U izraelskim napadima na kamp Džabalija ubijeno 90 Palestinaca

07:25 - U izraelskim napadima na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi ubijeno je 90 Palestinaca, saopštilo je sinoć ministarstvo zdravlja u Gazi.

Na video snimcima objavljenim na internetu na kojima je prikazano ono što je navodno posledica najnovijeg izraelskog napada, vide se Palestinci kako kopaju po ruševinama rukama i lopatama u potrazi ta preživelima, prenosi Bi-Bi-Si.

Broj stradalih izraelskih vojnika popeo se na 126

07:20 -  Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su još četiri vojnika stradala u borbama u Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih vojnika popeo na 126. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading