Hamasovi tuneli
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Prema IDF, izgradnju glavne mreže tunela koja je otkrivena blizu graničnog prelaza Erez vodio je Muhamed Sinvar. To je najveći ikad Hamasov tunel za napade koji je otkrila izraelska vojska, piše “Tajms ov Izrael”.

- Ovo je najveći tunel koji smo do sada otkrili. To je bio vodeći projekat. Procenjujemo da je dubok 50 metara i dugačak četiri kilometra, a pronašli smo i uskladištene RPG (raketne granate) i (puške) AK-47 uskladištene. Od njega dalje vode manji tuneli – rekao je kontraadmiral Danijel Hagari, portparol IDF.

 

 

Kako piše “Fajnenšel tajms”, tunel se prvo blago spušta na dole i ima dovoljno prirodnog svetla da se vide betonski ojačani zidovi, splet električnih kablova i ventilaciona cev kako visi sa zida. Već 30 metara kasnije vazduh postaje topao dok tunel zapada u mrak. Spušta se još metrima pre nego što se priključi na ogromnu podzemnu mrežu tunela koje je Hamas iskopao ispod Gaze.

Tuneli najteži deo misije IDF

Uništavanje Hamasove mreže tunela je navodno najteži deo misije izraelske vojske u Gazi i ujedno među najvažnijima. Procenjene dužine od 500 km, takozvani Gaza metro omogućio je Hamasovim borcima da prežive 10 nedelja nemilosrdnih vazdušnih udara i porudže borbe.

U petak je izraelska vojska odvela grupu novinara da vide tunel koji je Hamas smatrao toliko značajnim da je njegovu izgradnju nadgledao Muhamed Sinvar, brat i desna ruka šefa grupe Jahje Sinvara, kako je rekao Hagari.

Kratak video koji je montirala izraelska vojska sa, kako su rekli, Hamasovog snimka, navodno pokazuje Muhameda Sinvara kako vozi mali auto kroz tunel pre početka rata.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading