Brisel
Foto: AP/Denes Erdos (STF)

Evropski izbori su u centru političkih ciljeva naredne godine, rekao je Orban i naglasio da Brisel ignoriše probleme s kojima se ljudi suočavaju širom Evrope, ne samo u Mađarskoj.

On je izjavio da je cilj Mađarske na narednim evropskim izborima da "učini evropske lidere sposobnim da isprave greške koje su napravili tokom ove godine", kao i da je ova godina bila "godina velikih borbi, dok će naredna biti godina velikih planova", kada će Budimpešta pokušati da postigne značajnu promenu politike Evropske unije, prenosi mađarski MTI.

- Novi migracioni pakt EU će sigurno propasti i sve dok se Evropa ne odluči na potez koji je napravila Mađarska, da oni koji žele da uđu na teritoriju bloka, moraju prvo da podnesu zahtev i za to vreme čekaju van granica EU, a da nijedna regulacija koja bude uvedena neće uspeti - kazao je Orban.

On je naveo i da je ubeđen da je evropska pomoć Ukrajini, koja podrazumeva donaciju od 50 milijardi evra u narednih pet godina loša odluka. Premijer Mađarske istakao je važnost vraćanja fokusa politike na porodice u toku 2024. godine, kao i da se vlada nada da će zemlja raditi na tome da napravi korak napred u budućnosti, budući da su se Mađari ove godine "borili i radili da zaštite ono što imaju".

Orban je istakao da veruje da će program subvencionisanja kupovine stanova pomoći desetinama hiljada porodica. Takođe, osvrnuo se na izazove s kojima se svet susreo ove godine, uključujući rat, terorističke pretnje, migraciju i inflaciju, ali je s druge strane rekao da je njegova vlada uspela da zaštiti penzije čija će kupovna moć porasti usred manje inflacije od očekivane, kao i da će zaštita zarade biti veća nego sredinom ove godine.

Premijer je najavio vlada planira da pokrene trogodišnji program povećanja plata zaposlenima u školama i vrtićima i spomenuo je nedavni dogovor mađarskih poslodavaca i zaposlenih da će se minimalni prihodi povećati između deset i 15 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading