Tramp o Putinu
Foto: AP/Brendan McDermid (POOL)

"Državna tužiteljka Mejna, bivša je advokatkinja ACLU (Američke unije za građanske slobode), pogubna levičarka i hiperstranačka demokratkinja koja podržava Bajdena i odlučila je da se umeša u predsedničke izbore u ime pokvarenog Džoa Bajdena", navedeno je u saopštenju.

"Svedoci smo, u stvarnom vremenu, pokušaju krađe izbora i obespravljivanja američkog birača. Demokrati u plavim državama bezobzirno i protivustavno suspenduju građanska prava američkih birača pokušavajući po kratkom postupku da uklone ime predsednika Trampa s biračkog listića. Nemojte se zavaravati, ovi stranački pokušaji uplitanja u izbore neprijateljski su napad na američku demokratiju. Bajden i demokrate jednostavno ne veruju američkim glasačima na slobodnim i poštenim izborima i sada se oslanjaju na snagu vladinih institucija kako bi zaštitili svoju moć", dodaje se u saopštenju kampanje Trampa.

Ova odluka čini Mejn drugom državom koja je diskvalifikovala Trampa, nakon što je i Kolorado doneo presudu kojom ga je uklonio s biračkog listića ranije ovog meseca na osnovu treće stavke 14. amandmana na Ustav SAD-a koji zabranjuje ljudima obavljanje dužnosti ako su učestvovali u "pobuni" nakon što su prethodno položili zakletvu Sjedinjenim Državama.

"Pobuna" se odnosi na napad na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Trampova izborna kampanja upozorava da su "sudovi u Mičigenu i Minesoti odbacili te neverovatne, lažne izazove … kao što su to učinili savezni sudovi u Nju Hempširu, Arizoni, Floridi, Rou ajlandu, Zapadnoj Virdžiniji, s deset drugih saveznih jurisdikcija".

Kalifornija, najjače uporište Demokratske stranke, istog je dana objavila da će Tramp ostati na biračkom listiću.

Pravno gledano, tumači AP, Tramp ostaje na listićima u obe savezne države dok se ne završi pravosudni proces.

Republikanska stranka se žalila Vrhovnom sudu na odluku Kolorada.

AP upozorava da do odluke Vrhovnog suda "svaka država može da usvoji vlasti standard o tome može li Tramp, ili bilo ko drugi, biti na biračkom listiću. To je vrsta pravnog haosa koji sud treba da spreči".

U 14 saveznih država još traju rasprave o odobravanju Trampovog imena na biračkom listiću.

Politički gledano, svaki od ovih postupaka ide u prilog Trampu koji tako homogenizuje biračko telo, prenosi Jutarnji list.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading