Mapa Izraela
Foto: EPA/ABIR SULTAN

Više izraelskih poslanika, uključujući članove vlade, vrše pritisak na, kako kažu, „dobrovoljno raseljavanje“ Palestinaca iz Gaze. Premijer Izraela Banjemina Netanjahu i međunarodna zajednica su protiv tog predloga.

Ranije, 29. decembra, postalo je poznato da izraelska vlada planira preseljenje značajnog broja Palestinaca iz Pojasa Gaze na egipatsku teritoriju pod izgovorom da osigura njihovu bezbednost.

Ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben Gvir izrazio je tada podršku za raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze u inostranstvo, rekavši da rat predstavlja " mogućnost za fokusiranje na ohrabrivanje migracije stanovnika" te palestinske teritorije.

On je na sastanku svoje ultradesne stranke Jevrejska snaga rekao da bi takva politika omogućila povratak stanovnika u izraelska pogranična mesta i jevrejskih naseljenika u Gazu evakuisanih 2005. godine, ocenivši da je to „ispravno, pravedno, moralno i humano rešenje“.

Da li u Egipat, Kongo ili neku treću lokaciju, otkrivaju mediji da je bilo pregovora.

„Izraelski zvaničnici su vodili tajne pregovore sa državom Kongo i nekoliko drugih zemalja o potencijalnom prihvatanju izbeglica iz Pojasa Gaze, preneli su danas izraelski mediji.

"Kongo je voljan da primi izbeglice, ali mi smo u pregovorima i sa drugima", potvrdio je viši zvaničnik bezbednosne službe Izraela novinaru Šalomu Jerušalmiju, preneo je „Tajms of Izrael".

Velika Britanija snažno odbacuje bilo kakav predlog Izraela da se Palestinci presele iz Pojasa Gaze, saopštilo je danas ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije.

Napominje se da je Gaza okupirana palestinska teritorija, koja će u budućnosti postati deo palestinske države.

„Delimo zabrinutost naših saveznika i partnera da stanovnici Gaze ne bi trebalo da budu predmet prisilnog raseljenja ili preseljenja iz Gaze“, navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa.

I šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je oštro osudio poziv izraelskih vlasti da se razradi plan za preseljenje stanovnika Pojasa Gaze.

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je 7. novembra da Sjedinjene Države ne podržavaju prisilno preseljenje Palestinaca van pojasa Gaze. On je istakao da "to nije politika koje se držimo, ne razmatramo je".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će svaki plan za preseljenje stanovnika Pojasa Gaze uništiti izglede za stvaranje palestinske države i osuditi Palestince na večno postojanje bez prava. On je napomenuo da to neće obezbediti ni mir ni bezbednost u regionu, prenosi Politika.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading