Kongres
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema rečima portparola Pentagona, Ministarstvo odbrane SAD raspolaže sa još samo 4,2 milijarde vojne pomoći, a Kongres treba da odobri novi paket.

Ovo je usledilo nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao za Si-En-En da njegova zemlja nema "plan B" ukoliko SAD prestanu da vojno pomažu Ukrajinu, ponavljajući zahteve Kijeva za isporukom bespilotnih letelica, raketa dugog dometa i sredstava za protivvazdušnu odbranu.

Kuleba je konstatovao da unutar SAD postoje rastuće podele oko pomoći Ukrajini, pošto je grupa republikanskih poslanika blokirala odobravanje fondova za Kijev. Iako je Republikanska stranka, nakon eskalacije sukoba u Ukrajini 2022, podržala pakete pomoći, neki republikanci u Kongresu su doveli u pitanje nastavak pomoći.

Predsednik Džo Bajden je pozvao Kongres da donese odluku o paketu pomoći od 61 milijarde dolara, ali se suočio sa snažnim protivljenjem republikanske opozicije u Kongresu.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je u četvrtak da se u budućnosti očekuje smanjenje američke pomoći, dodajući da se nada da će SAD pomoći Ukrajini da "izgradi sopstvenu vojno-industrijsku bazu, kako bi mogla sama da proizvodi municiju".

SAD su početkom 2022. odobrile skoro 45 milijardi dolara direktne vojne pomoći Ukrajini.

Nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu nedavno se izjasnilo protiv daljeg pružanja finansijske pomoći Ukrajini.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson je izjavio da uslovljava pružanje dalje pomoći Ukrajini pooštravanjem kontrole nad južnom granicom SAD, što je podržao i lider manjine u Senatu Mič Mekonel.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading