Izrael
Foto: Alo/Tanjug

"Izraelski avion identifikovao i izvršio napad na teroristu koji je upravljao dronom, koji je predstavljao pretnju po izraelske trupe", saopštila je izraelska vojska za Si-En-En (CNN).

IDF ističe da je upoznat da su tokom napada pogođena još dve osobe koje su bile u istom vozilu sa teroristom.

Jedan od ubijenih u napadu bio je novinar i operater dronovima koji je radio za Al Džaziru Mustafa Turaja, rekao je za Si-En-En šef biroa te televizijske mreže u Jerusalimu i Ramali, Valid al-Omari.

Turaja je bio jedan od nekoliko novinara, uključujući fotoreportera Hamzu Al-Dahduha, koji je otišao u Rafu da izveštava o posledicama izraelskog napada na porodičnu kuću Abu al-Nadža u kojem je ubijeno na desetine ljudi, rekao je Al-Omari. Dok su se vraćali u Kan Junis, izraelski dronovi su gađali dva automobila - prvo vozilo u kojem su bili Hamza i Mustafa i vozač, kao i drugi automobil u kojem su bili reporter "Palestine Today" i vozač.

Turaja i Al-Dahduh su poginuli, a njihov vozač je teško povređen. Oba putnika u drugom automobilu su poginula, rekao je Al-Omari.

Nema naznaka da je Turaja upravljao dronom u vreme izraelskog napada kada su se novinari vraćali sa snimanja. Fotoreporter Al-Dahduh bio je sin šefa biroa Al Džazire u Gazi Vaela al-Dahduha.

Dvoje njegove druge dece ubijeno je zajedno sa suprugom i unukom u izraelskom vazdušnom napadu u oktobru.

Al Džazira je u nedelju optužila Izrael da "sistematski cilja" novinare i osudila zločine koje su izraelske snage počinile nad novinarima i medijskim profesionalcima u Gazi.

"Ovaj alarmantni trend zahteva hitnu akciju međunarodne zajednice. Pozivamo Međunarodni krivični sud, vlade i organizacije za ljudska prava i Ujedinjene nacije da pozovu Izrael na odgovornost za zločine i zahtevaju okončanje ciljanog ubijanja novinara", ističe Al Džazira.

Izrael kaže da ne cilja novinare, ali Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je 77 novinara i medijskih radnika ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra i 31. decembra. Od toga broja, 70 je Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading