Rat u Izraelu
Foto: AP/Leo Correa (STF)

 

Jaki napadi izraelske vojske nastavljeni su posle opkoljavanja Kan Junisa. IDF su usmrtile najmanje 100 Hamasovih boraca nakon što je u utorak 24 izraelskih vojnika poginulo na jugu Gaze, što predstavlja najsmrtonosniji dan za snage Izraela od početka sukoba.

 

Sa druge strane, UN navode da je najmanje šestoro raseljenih Palestinaca stradalo u izraelskom napadu na njihovo sklonište u Kan Junisu, kao i da je gađana gradska bolnica, dok je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je u bolnicu El Šifa u Gazi dovezeno najmanje 20 tela poginulih Palestinaca koji su stradali tokom izraelskog granatiranja grada.

Tokom opsežnih akcija u Kan Junisu, izraelska vojska locirala je veliku mrežu Hamasovih tunela oko grada, u dužini od kilometar i po, sa najvećim postrojenjem za proizvodnju oružja u južnoj Gazi. Navedeno je da je u pitanju strateški važno uporište Hamasa, kao i da se nalazi u blizini stambenog naselja i ispod dve škole. 

Dok traju borbe, širom Evrope i sveta održavaju se sastanci o situaciji na Bliskom istoku.

UŽIVO

Devet stradalih u napadu na sklonište UN-a za raseljene

Direktor agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) Tomas Vajt izjavio je da je devet Palestinaca ubijeno, a njih 75 povređeno u izraelskom napadu na sklonište za raseljene u Kan Junisu.

Izolovana bolnica Naser u Kan Junisu

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da su izraelske snage izolovale medicinski kompleks Naser u Kan Junisu.

Ministarstvo je navelo da je bolnici hitno potreban medicinski materijal, hrana i gorivo, napominjući da ima oko 400 pacijenata na dijalizi koji ne mogu pristupiti lečenju.

"Stotine ranjenih, bolesnih i porodilja suočavaju se s ozbiljnim komplikacijama", dodalo je Ministarstvo.

SZO: Izrael nastavlja da gađa zdravstvene ustanove u Gazi

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za istočni Mediteran Ahmed Al-Mandhari rekao je danas da Izrael nastavlja da gađa zdravstvene ustanove u Gazi i istakao da to predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

On je naveo da je zabeleženo 660 napada na centre tog tipa, od kojih je polovina u severnoj Gazi. Rekao je i da je situacija u Pojasu Gaze "katastrofalna" i da je broj radnika u zdravstvenim ustanovama smanjen na samo 5 odsto, prenosi Gardijan. Al-Mandhari je istakao da pacijenti umiru zbog nedostatka lekova, a da molbe SZO ostaju bez odgovora.

IDF pokazao snimak u kom navodno žene Gaze marširaju za mir i protiv Hamasa

Potparol izraelske vojske na arapskom jeziku, Avičaj Adri, objavio je snimak na platformi X, na kome se navodno vide Palestinke koje marširaju protiv "terora" Hamasa, pozivaju na mir i razmenu talaca.

Na snimku se vide žene i deca, navodno u bolnici mučenika Al-Aksa u Deir Al-Balahu, kako skandiraju u korist okončanja rata i pozivaju Hamas da im dozvoli da se vrate svojim kućama u drugim delovima Gaze.

Na jednom transparentu, prema rečima Adrija, piše "Da, predati zarobljenike", što se odnosi na izraelske taoce u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael. List je dodao da snimak i zahtevi koji se navodno vide nisu verifikovani.

SZO: U severnoj Gazi delimičmo radi sedam bolnica

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da samo sedam od 24 bolnice “delimično funkcionišu“ u severnoj Gazi.

Ukazuje da bolnice koje rade imaju tri puta više pacijenata od postojećih kapaciteta, a uz to nemaju ni dovoljan broj lekara i medicinskih sestara niti zalihe medicinskog materijala.

El Sisi: Izrael odlaže pomoć u Gazi kako bi povećao pritisak na dogovor o taocima

Aktuelni predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi navodi da je prelaz Rafa između Egipta i Gaze otvoren 24 sata dnevno, ali da izraelske procedure ometaju ulazak pomoći.

"Ovo je do načina na koji vrše pritisak po pitanju oslobađanja talaca", rekao je El Sisi.

Ranije su izraelski demonstranti, uključujući članove porodica zarobljenika držanih u Gazi blokirali ulaz u prelaz Karem Abu Salem koji je pod izraelskom kontrolom u pokušaju da spreče kamione s humanitarnom pomoći da uđu u Gazu.

Gaza: U protekla 24 sata, ubijeno 210 Palestinaca

Ukupno 25.700 Palestinaca je ubijeno, a 63.740 povređeno u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja u Gazi.

U protekla 24 sata, ubijeno je 210 Palestinaca, dok je 400 ranjeno.

Protest Izraelaca zbog prolaska kamiona s pomoći u Gazu

Desetine Izraelaca protestuju danas zbog odobrenja vlasti da kamioni koji prevoze pomoć pređu u Pojas Gaze preko prelaza Kerem Šalom. Demonstranti mašu izraelskim zastavama ispred kamiona dok uzvikuju slogane protiv "pružanja pomoći neprijatelju", preneo je Tajms of Izrael.

Izrael propušta stotine tona humanitarne pomoći koja je poslednjih nedelja otpremljena iz Egipta u Gazu preko Izraela, gde robu pregledaju snage bezbednosti.

Vilan: Ideju o prekidu vatre ne blokira Izrael, već Hamas

Izrael je rekao da pristaje na ideju o prekidu vatre kako bi oslobodio 136 talaca, što mu je glavni cilj, izjavio je danas ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, i dodao da ideju o prekidu vatre ne zaustavlja Izrael, već naprotiv - Hamas.

"Ostvarićemo svoje ciljeve, ali je definitivno prekid vatre nešto što je prihvatljivo za Izrael. Juče je za nas bio veoma tužan dan, izgubili smo 24 vojnika u jednom danu, što je najveći broj od izbijanja rata, ali mi smo odlučni, borimo se za svoju egzistenciju i mogućnost da živimo mirno u svim krajevima naše zemlje, a ne zemlje drugih naroda", rekao je ambasador za Tanjug.

Palestinci prihvataju ono što je rekao Gutereš, Izrael neće dvodržavno rešenje

 Mi prihvatamo ono što je rekao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, da pravo Palestinaca da izgrade sopstvenu državu moraju svi da priznaju, ali Izrael i izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne žele rešenje o dve države i neće da prihvate ideju o prekidu vatre, izjavio je danas ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al Namur.

"Ja mislim da je Izrael kriv za sve, treba da se zaustavi rat i genocid nad palestinskim narodom, to je problem, nisu problem taoci. Jedina opasnost za izralske taoce je od izraelskog bombardovanja naroda u Pojasu Gaze", rekao je on za Tanjug.

Hapšenja širom Zapadne obale, Palestinac ubijen blizu Tulkarema

Izraelske snage uhapsile su devet Palestinaca u gradovima Haris i Kafil Haris u pokrajini Salfit na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja novinska agencija Vafa.

Četvorica muškaraca takođe su uhapšena sinoć tokom racija u gradu Hebron i gradu Bani Naim, istočno od Hebrona.

IDF: Gađane lokacije Hamasa u Kan Junisu

Izraelska vojska saopštila je da njena 98. divizija nastavlja ofanzivu velikih razmera na Hamas u oblasti kampa Kan Junisa u južnoj Gazi.

Navode da trupe "povećavaju pritisak" na Hamas, dok eliminišu "mnoge terorističke ćelije" snajperskom vatrom, tenkovskim granatiranjem i vazdušnim napadima.

Lekari bez granica: Zabrinuti smo za bezbednost osoblja i pacijenata u bolnici Naser

Lekari bez granica (MSF) navode kako su duboko zabrinuti za sigurnost ljudi zarobljenih u bolnici Naser u južnoj Gazi.

"Svi moraju biti zaštićeni i omogućiti im da napuste bolnicu ako žele", napisala je medicinska organizacija na platformi Iks.

Ranije je MSF objavio kako je nekoliko ulica u gradu Kan Junisu, uključujući i mesto gde se nalazi bolnica Naser, primilo naredbu izraelske vojske da se evakuišu.

08.40 Američka vojska pogodila dve protivbrodske rakete Huta u Jemenu

Vojska Sjedinjenih Američkih Država izvela je rano jutros još dva udara na položaje jemenskih Huta i uništila dve protivbrodske rakete koje su, kako se navodi u saopštenju američke vojske, bile usmerene ka Crvenom moru i bile spremne za lansiranje.

Američki udari, koji su se dogodili oko 2:30 ujutro po lokalnom vremenu, usledili su posle jučerašnjeg osmog talasa napada ratne avijacije SAD i Velike Britanije na infrastrukturu jemenskih pobunjenika u jemenskoj prestonici Sani, kao i u gradovima Hodejda, Taiz i Al Bajda. SAD i Velika Britanija pokrenule su 11. januara napade na više od 60 vojnih ciljeva Huta, na 28 lokacija u Jemenu, podseća Rojters. To je bio prvi vojni odgovor SAD na napade koje su Huti počeli da izvode na trgovačke brodove u Crvenom moru, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela. Napadi jemenskih Huta u Crvenom moru, zbog kako tvrde, odmazde prema Izraelu, poremetili su globalni brodski transport i dodatno produbili zabrinutost da bi nove razmirice u okviru sukoba između Izraela i Hamasa mogle dodatno da destabilizuju situaciju na Bliskom istoku.

07:00 Gutereš: Neshvatljivo je da Izrael odbacuje rešenje o dve države

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je da je neshvatljivo da Izrael odbacuje rešenje o dve države. Naveo je i da je izraelska strana predložila dvomesečni prekid vatre u cilju oslobađanja i razmene izraelskih talaca u Gazi i palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima. 

Ipak, Hamas je tu  inicijativu navodno odbio, prenose svetski mediji.

06:30 Hamas odbio predlog o egzilu

Navodi se da su pripadnici Hamasa odbili navodni predlog o egzilu iz Gaze. Ono što zahtevaju je potpuno povlačenje izraelske vojske iz palestinske enklave i povratak raseljenih Palestinaca.

06:00 Erdan: Hamas pretvorio Gazu u "ratnu mašinu"

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je da je Hamas pretvorio Pojas Gaze u "ratnu mašinu", otkako su se izraelske snage povukle iz Gaze pre 18 godina. "Neki se zalažu za trajni prekid vatre, čime bi Hamas ostao na vlasti. To bi Izrael stavilo u egzistencijalni rizik, jer Hamas nastoji da uništi Izrael", rekao je Erdan na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi. On je, međutim, dodao da bi se ''rat bi se odmah završio'' kada bi Hamas oslobodio taoce koje drži u Gazi. Erdan je dodao da je prelivanje sukoba bilo planirano, aludirajući na napade Huta iz Jemana na komercijalne brodove u Crvenom moru. Prema njegovim rečima, Huti ne bi imali oružje za gađanje brodova bez podrške Irana. "Svaka zemlja u regionu je pogođena delovanjem Irana koji neće zaustaviti širenje svoje hegemonije", rekao je Erdan. On je poručio da će uslediti "veoma mračna budućnost" ukoliko Savet bezbednosti bude nastavio da pruža pomoć Pojasu Gaze bez razmatranja pretnje koju, kako tvrdi, predstavlja režim u Iranu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading