Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Profesor Entoni Glis, stručnjak za bezbednost i obaveštajne poslove na Univerzitetu u Bakingemu, rekao je za britanski Miror da je general Patrik Sanders 'apsolutno u pravu' u svom upozorenju o regrutaciji.

Cela Velika Britanija mora da se pripremi za regrutaciju u roku od šest godina osim ako Vladimir Putin ne bude poražen, rekao je stručnjak.

Dauning strit je bio primoran da isključi široko rasprostranjene vojne pozive nakon što je šef armije Patrik Sanders rekao da će britanski civili morati da se pripreme za borbu protiv Rusije u mogućem budućem ratu.

On je rekao na Međunarodnoj konferenciji o oklopnim vozilima u Tvikenhemu u sredu da vojska neće biti dovoljno velika da vodi sveobuhvatni rat sa bivšom sovjetskom nacijom čak i ako broji 120.000. General Patrik je rekao da je potrebna vojska koja može brzo da se širi i da obučava i da je potrebna promena u mentalitetu svakodnevnog čoveka.

Međutim, istog dana zvanični portparol premijera je rekao: „Britanska vojska ima ponosan stav da je dobrovoljna snaga. Kao što sam rekao, ne postoji plan za regrutaciju."

Portparol je rekao da nije od pomoći raspravljati o tome da li je Britanija dovoljno jaka da se bori protiv Rusije: 

- Mislim da ovakvi hipotetički scenariji, govoreći o sukobu, nisu od pomoći i ne mislim da je u redu da se sa njima bavimo - rekao je on i dodao da je Vlada uložila „značajne sume u Oružane snage“.

"General Patrik je apsolutno u pravu"

Profesor Entoni Glis, stručnjak za bezbednost i obaveštajne poslove na Univerzitetu Bakingem, rekao je za Miror da je general Patrik „apsolutno u pravu u vezi sa ovim“.

On je rekao: „Vlada Ujedinjenog Kraljevstva treba da planira da upiše dobrovoljce sada i u naredne tri godine, a 'cela nacija' treba da se pripremi za regrutaciju u roku od šest godina, osim ako Putin ne bude poražen.

Prošlog vikenda, ministar odbrane Grant Šaps odbio je da kaže kada će biti ispunjeno obećanje Torijevaca o povećanju troškova za odbranu - uprkos tome što je rekao da se rizik od rata povećao. Sekretar odbrane je bio osporavan da li je Velika Britanija spremna za rat, sa potrošnjom na odbranu ispod cilja od 2,5% BDP-a.

Upitan kada će Velika Britanija ispuniti cilj, on je za Bi-bi-si rekao: "Postoji putanja naviše. Ne mogu da vam dam tačan datum jer smo uvek govorili da je to onako kako ekonomski uslovi dozvoljavaju. Ali poenta da li radimo na planu."

"Oluja ratnih oblaka"

Profesor Glis je rekao: „Počevši od onoga što je general rekao, onda moramo da pogledamo oluju ratnih oblaka koji se skupljaju nad Evropom i svetom i tako razumemo zašto je rekao to što je rekao. Patrik je insistirao da moramo da uradimo dve stvari: prvo , da pojačamo našu regularnu vojsku...na 120.000 do 2027. godine - odnosno vrlo brzo da uključimo našu rezervu i stratešku rezervu ali da to ne bi bilo dovoljno.

- Trebalo bi da trošimo najmanje 2,5% BDP-a na odbranu, 3% bi bilo bolje. U stvari, trošimo daleko manje, ono što Šaps naziva 'prilično više od 2%, ali ne 2,5% - Šaps je odbio da kaže koliko. Drugo, ser Patrik je rekao da će 120.000 morati da bude uvećano „vojskom građana“ koja bi morala da se proizvede iz napora „cele nacije“. Ministarstvo odbrane je odmah odbacilo ovaj predlog - rekao je on i dodao:

- Iako je tačno da naša nuklearna podmornička flota Trident odvraća Rusiju – ili Kinu, Iran i Severnu Koreju, od upotrebe nuklearnog oružja za vođenje rata sa nama, Putinov užasan napad na Ukrajinu pokazuje da ga nuklearna bomba nije, i ne odvraća od vođenja konvencionalnog rata, tako da je to ono što on radi.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

26.01.2024 23:10

Онда се спремајте за регрутацију јер Путин неће бити поражен.