Podmornica
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Ove nedelje, zamenik ruskog ministra odbrane Junus-bek Jevkurov doputovao je u svoju četvrtu posetu od prošlog avgusta generalu Halifi Haftaru, vojnom vođi i „vojskom vođi“ koji vlada istočnom Libijom. Njih dvojica su navodno razgovarali o otvaranju ruske pomorske baze u Tobruku, koja bi bila još jedna ruska baza u istočnom Mediteranu, zajedno sa onima u Tartusu i Latakiji u Siriji.

- Verujem da će Rusi želeti da daju prioritet razmeštanju nuklearnih podmornica u Tobruku, a ne površinskim brodovima - rekao je Vinćenco Kamporini, bivši šef italijanskih oružanih snaga i analitičar istraživačkog centra Istituto Affari Internazionali (IAI).

Dodao je da su sirijske baze pod nadzorom britanske vojne baze u Akrotiriju na Kipru pa je ukazao da ako Rusi mogu da isplove iz Tobruka, mogu da izbegnu tu pažnju.

- Ruski interes za Tobruk nije misterija – to je deo Putinove želje za lukama u toplim vodama, baš kao i Petar Veliki pre njega, ali mislim da će trenutna ambicija biti da se tamo pošalju nuklearne podmornice, poput slanja raketa na Kubu. 1962. - istakao je Enriko Borgi, italijanski poslanik i član obaveštajnog odbora italijanskog parlamenta i naveo da posedovanje podmornica nekoliko stotina kilometara od zemalja NATO-a neće biti dobro za bezbednost.

Uprkos obuci CIA-e, Haftar je sklopio savez sa Moskvom, uz pomoć plaćenika iz Vagner grupe, tokom svoje neuspešne pokušaje da zbaci vladu u Tripoliju, koja upravlja zapadnom Libijom. Sa 800 do 900 ruskog osoblja koje se trenutno nalazi u istočnoj Libiji i pomaže Haftaru da upravlja svojim sistemom protivvazdušne odbrane, veze sa Moskvom jačaju dok Rusija preuzima komandu nad operacijama Vagnerove grupe nakon smrti Jevgenija Prigožina, osnivača i komandanta grupe plaćenika, u avionskoj nesreći letos.

- U zamenu za rusku zaštitu, Haftar mora da isporuči različitu robu, uključujući nekretnine, u vidu vojnih baza. U ovom trenutku Moskva želi da dobije stalan pristup libijskoj pomorskoj bazi. Mediteran je Putinova opsesija već 20 godina. kao deo njegovih pokušaja da ojača ruske snage na južnom krilu NATO-a - naveo je Džalel Harčaui, analitičar londonskog istraživačkog centra Roial United Services Institute (RUSI).

Dodao je da pored Tobruka, druge luke koje bi Moskva mogla da koristi kao pomorske baze su Sirt i Ras Lanuf.

- Tobruk je možda preblizu Egiptu za Kairo - dodao je on.

Misteriozno uništenje dva ruska transportna aviona u istočnoj Libiji prošle godine, verovatno u napadu dronom, neki analitičari pripisuju SAD.

- Libija se pokazala kao savršena odskočna daska za Rusiju u Africi jer nastoji da obezbedi svoje vojno prisustvo u Sudanu i Maliju, kao i – potencijalno – u Nigeru, Čadu i Burkini Faso, gde Moskva ima ambicije - poručio je Harčaui.

Ni Mali, ni Niger, ni Burkina Faso nisu bili prisutni u Rimu na samitu o investicijama u Africi, koji je u ponedeljak organizovao italijanski premijer Đorđo Meloni da bi obuzdao migracije sa tog kontinenta.

- Putin sada ima neku kontrolu nad čitavom migrantskom rutom od Gvinejskog zaliva do Sredozemnog mora i mogao bi da uključi i isključi taj tok kao slavinu, utičući na to ko stigne u Italiju, a zatim u Kale - zaključio je Borgi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading