Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Najmanje devet civila, uključujući jedno dete, poginulo u udaru na stambena naselja u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana, saopštilo Ministarstvo zdravlja u Gazi.

IDF pokrenuo napade na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, udare na jugu Sirije, ali i najavio nastavak akcija u Gazi i na Zapadnoj obali.

Novi napad Huta na američki kontejnerski brod u Adenskom zalivu.

KRAJ BLOGA

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Izrael pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, oglasio se i Hamas

Pozitivna reakcija stigla je i od palestinskog pokreta Hamas, saopštio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Ansari.

Huti gađali britanski brod

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da su njene pomorske snage gađale neidentifikovano britansko trgovačko plovilo u Crvenom moru, u okviru nastojanja grupe da ometa brodski trgovinski saobraćaj zbog izraelskih napada u Pojasu Gaze.

Zvaničnik Hamasa: Nismo dali odgovor na pariski predlog o primirju i taocima

Hamas je dobio predlog, dogovoren nedavno u Parizu, o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, ali još nije dao svoj odgovor, rekao je večeras medijski savetnik političkog biroa tog islamskog pokreta.

- Mi kažemo da trenutna faza pregovora je na nultoj tački i u isto vreme, ne možemo da kažemo da smo postigli sporazum - rekao je savetnik Taher al-Nono za Rojters.

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je nešto ranije da je Hamas dao "incijalnu pozitivnu potvrdu" o predlogu kojim bi se izraelski taoci oslobodili, a borbe u Pojasu Gaze prekinule na određeno vreme. U kreiranju predloga u Parizu učestvovali su Mosad, CIA, Katar i Egipat.

Alžir predložio nacrt rezolucije SBUN o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Alžir je predložio nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN kojom traži hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa, i u kojoj se takođe ''odbacuje prisilno raseljavanje palestinskog civilnog stanovništva''.

U nacrtu se takođe zahteva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog prava i poziva na pun, brz, bezbedan i nesmetan humanitarni pristup celom Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Agencija navodi da još nije poznato kada će se glasati o nacrtu rezolucije, za čije usvajanje je potrebno najmanje devet glasova, i da stalne članice SAD, Britanija, Kina, Rusija ili Francuska ne ulože veto. SAD i Izrael se protive prekidu vatre, verujući da bi to koristilo samo palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

Ruski ambasador u Izraelu na sastanku sa zamenikom šefa diplomatije

Ambasador Rusije u Izraelu Anatolij Viktorov i zamenik generalnog direktora izraelskog ministarstva spoljnih poslova Juval Fuks razgovarali su danas o nizu bilateralnih, regionalnih i međunaronih pitanja, saopšteno je iz ruske ambasade u Izraelu.

- Posebna pažnja je posvećena određenim aspektima humanitarne saradnje između Rusije i Izraela - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Sastanak je protekao u, kako je saopšteno, prijateljskoj atmosferi s puno poverenja'', pri čemu je konstatovana ''zajednička posvećenost očuvanju konstruktivne prirode rusko-izraelskih veza''.

Izraleski ministar: IDF ubio 10.000 palestinskih boraca u Gazi

Izraelske snage su uništile Hamasovu brigadu u Kan Junisu na jugu Gaze tokom gotovo četvoromesečnog rata u kome je ubijeno 10.000 palestinskih boraca i isto toliko ranjeno, rekao je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.

- Ostvarujemo naše misije u Kan Junisu, a stići ćemo i do Rafe i eliminisati terorističke elemente terora koji nam prete - rekao je Galant, prenosi Rojters. 

Irska traži reviziju sporazuma između EU i Izraela zbog ljudskih prava

Irska pregovara sa drugim članicama Evropske unije koje žele da se izvrši revizija sporazuma o pridruživanju sa Izraelom jer Tel Aviv možda krši njegovu klauzulu o ljudskim pravima, rekao je irski premijer Leo Varadkar.

- Odnosi između EU i Izraela zasnovani su na sporazumu koji uključuje klauzulu o ljudskim pravima, a mnogi od nas veruju da je Izrael možda krši - istakao je Varadkar.

SAD odobrile napade na iranske ciljeve u Iraku i Siriji

SAD su odobrile planove za višednevne napade u Iraku i Siriji na više ciljeva, uključujući iransko osoblje i objekte, navodi se u izveštaju.

Udari, o kojima izveštava CBS News, biće odgovor na napade dronovima i raketama usmerene na američke snage u regionu, uključujući napad dronom u nedelju u kome su ubijena tri američka vojnika i ranjeno još nekoliko ljudi u bazi Tower 22 na severu Jordana.

Lider Huta: Izvedeno 10 napada na brodove u Crvenom moru prošle sedmice

Vođa jemenske pobunjeničke grupe Huta Abdul-Malik al-Huti izjavio je danas je da je ta grupa tokom prošle sedmice izvela 10 vojnih operacija protiv brodova koji su plovili Crvenim morem i moreuzom Bab al-Mandab, a koji su povezani sa Izraelom, SAD i Velikom Britanijom.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, grupa Ansar Allah, koja je takođe poznata kao Huti, saopštila je da će napasti izraelsku teritoriju i sprečiti brodove koji su povezani sa tom zemljom da prođu kroz Crveno more i moreuz Bab al-Mandab dok se ne obustavi vojna operacija Izraela u Pojasu Gaze.

Huti su od sredine novembra napali desetine trgovačkih brodova u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Američki i britanski avioni, mornarički brodovi i podmornice napali su više puta položaje Huta, a glavna meta bila su podzemna skladišta i lokacije u vezi sa lansiranjem projektila i nadzorom iz vazduha.

Sirene za vazdušnu opasnost na severu Izraela

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se na severu Izraela, na granici sa Libanom.

Racije izraelskih snaga širom Zapadne obale

Izraelske snage privele su najmanje 41 Palestinca tokom racija i pretresa širom Zapadne obale, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Kako se navodi, među privedenima je i jedna žena.

Deca u Gazi suočena s velikom nestašicom vode

Deca u južnoj Gazi imaju pristup samo 2 odsto ili manje od dnevne potrošnje vode koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U januaru su imali pristup samo 1,5 do 2 litre vode dnevno u odnosu na preporuku SZO-a od najmanje 100 litara.

 

 

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno 27.019 Palestinaca

Najmanje 27.019 Palestinaca u Gazi ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra, dok je još 66.139 ranjeno, objavilo je Ministarstvo zdravstva Gaze

Hezbolah granatirao položaje izraelske vojske na granici sa Libanom

Hezbolah tvrdi da je jutros gađao položaje izraelske vojske na granici sa Libanom.

U saopštenju, Hezbolah kaže da je pogodio "špijunsku opremu" na lokaciji u regionu planine Hermon, koristeći neodređeno oružje.

 

 

 

Novi vazdušni udari SAD na Hute u Jemenu

Američke snage gađale su kopnenu kontrolnu stanicu za dronove Huta na severu Jemena, saopštila je Centralna komanda SAD.

U udarima je uništena kontrolna stanica, kao i 10 dronova, navodi se u saopštenju.

NJUJORK TAJMS OTKRIVA Nova Bajdenova doktrina usmerena ka priznanju palestinske države

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena razvija novu doktrinu koja uključuje dosad neviđene napore da se odmah krene sa stvaranjem demilitarizovane, ali održive palestinske države, piše kolumnista "Njujork tajmsa" Tomas Fridman.

Palestinci pozivaju na istragu o navodnom pogubljenju zarobljenika u Gazi

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na formiranje međunarodnog istražnog tima koji će ispitati njegove tvrdnje da su izraelske snage pogubile zarobljenike.

Prema svedočenjima palestinskih građana, više od 30 tela Palestinaca otkriveno je zakopano u severnom delu Pojasa Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izraelska vojska: Ubijene desetine militanata u Gazi u poslednja 24 časa

Izraelska vojska je saopštila danas su njene trupe ubile desetine militanata širom Pojasa Gaze u sredu, dok su izraelski vojnici izveli kopnene i vazdušne napade na grad Kan Junis, piše Rojters.

Vojska je saopštila i da se borbe nastavljaju u severnoj i centralnoj Gazi, gde su 162. divizija, 401. oklopna brigada i pešadijska brigada Nahal ubile desetine operativaca Hamasa i izvršile racije na lokacijama koje pripadaju ovoj palestinskoj grupi.

SAD pokrenule kod izraelskih vasti pitanje uspostavljanja tampon zone u Gazi

Sjedinjene Američke Države su pokrenule pred izraelskim vlastima pitanje uspostavljanja tampon zone u Gazi.

Ovo je danas izjavio portparol Stejt departmenta Metju Miler na konferenciji za novinare, dodajući da se zvanični Vašington protivi svakom smanjenju teritorije Pojasa Gaze.

Blinken i Šeps o napadu na trupe SAD u Jordanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Vašingtonu sa britanskim ministrom odbrane Grentom Šepsom i dva zvaničnika razgovarala su o nedavnim napadima na američke trupe u Jordanu, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je istakao da će SAD preduzeti mere protiv odgovornih za napade, dodato je u saopštenju. Kako navodi Stejt department, Šeps i Blinken su takođe razgovarali o situaciji u Crvenom moru i međunarodnoj akciji da se Huti pozovu na odgovornost za napade na plovila u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading