Izbori
Foto: AP/Sergei Ilyin (POOL)

Američki izvor je negirao da je bilo bilo kakvog zvaničnog kontakta i rekao da se Vašington neće upuštati u pregovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Putin je poslao signale Vašingtonu 2023. javno i privatno preko posrednika, uključujući preko arapskih partnera Moskve na Bliskom istoku i drugih, da je spreman da razmotri prekid vatre u Ukrajini, rekli su ruski izvori. Putin je predlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama i nije bio voljan da ustupi bilo koju ukrajinsku teritoriju koju kontroliše Rusija, ali je ponudio ono što su neki u Kremlju videli kao najbolji put ka nekoj vrsti mira, piše Rojters.


„Kontakti sa Amerikancima su bili uzaludni“, rekao je Rojtersu visoki ruski izvor sa saznanjima o diskusijama krajem 2023. i početkom 2024. pod uslovom da ostane anoniman zbog osetljivosti situacije. Drugi ruski izvor sa saznanjima o kontaktima rekao je Rojtersu da su Amerikanci preko posrednika rekli Moskvi da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učešća Ukrajine i tako su kontakti završili neuspehom.

Treći izvor sa saznanjima o diskusijama rekao je: „Sa Amerikancima se sve raspalo. Kako je izjavio Amerikanci nisu hteli da pritiskaju Ukrajinu.

Obim kontakata, kao i njihov neuspeh nisu ranije prijavljeni. To dolazi u trenutku kada je američki predsednik Džo Bajden mesecima gurao Kongres da odobri dodatnu pomoć Ukrajini, ali se suočio sa protivljenjem saveznika republikanskog kandidata za predsedničku nominaciju Donalda Trampa.

Kremlj, Bela kuća, Stejt department SAD i Centralna obaveštajna agencija (CIA) odbili su da komentarišu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da nikada neće prihvatiti rusku kontrolu nad ukrajinskom zemljom. On je zabranio bilo kakve kontakte sa Rusijom.

Američki zvaničnik, koji je u Vašingtonu govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da SAD nisu ulazile u bilo kakve pregovore sa Rusijom i da je Vašington bio dosledan u tome da ne ide iza leđa Ukrajine.

Američki zvaničnik je rekao da je izgleda bilo nezvaničnih razgovora na „putu II“ među Rusima koji nisu u vladi, ali da Sjedinjene Države nisu bile uključene u njih.

Američki zvaničnik je istakao da je Putinov predlog, na osnovu onoga što je javno objavljeno, ostao nepromenjen u odnosu na prethodne zahteve da Rusija zadrži ukrajinsku teritoriju. Zvaničnik je sugerisao da izgleda da u Moskvi postoji frustracija što je Vašington više puta odbijao da to prihvati.

Posrednici

Prema tri ruska izvora, posrednici su se sastali u Turskoj krajem 2023. Četvrti diplomatski izvor je rekao da je bilo rusko-američkih nezvaničnih kontakata preko posrednika na rusku inicijativu, ali da se činilo da nisu bili uzaludni.

Američki zvaničnik je rekao da nije znao za nezvanični kontakt preko posrednika. Prema tri ruska izvora, Putinov signal je prosleđen Vašingtonu, gde su se sastali najviši američki zvaničnici, uključujući savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, direktora Centralne obaveštajne agencije Bila Bernsa i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Ideja je bila da Salivan razgovara sa Putinovim savetnikom za spoljnu politiku Jurijem Ušakovom i izloži sledeće korake, rekao je jedan od ruskih izvora. Ali kada je poziv stigao u januaru, Salivan je Ušakovu rekao da je Vašington spreman da razgovara o drugim aspektima odnosa, ali da neće govoriti o prekidu vatre bez Ukrajine, rekao je jedan od ruskih izvora.

Drugi ruski izvor je rekao da izgleda da Sjedinjene Države ne veruju da je Putin iskren.

„Amerikanci nisu verovali da je Putin bio iskren u vezi sa prekidom vatre – ali on je bio i jeste – spreman je da razgovara o prekidu vatre. Ali podjednako je spreman da se bori koliko god je potrebno – a Rusija može da se bori za koliko je potrebno“, rekao je ruski izvor. Kremlj vidi malo smisla u daljim kontaktima sa Sjedinjenim Državama po tom pitanju, kažu ruski izvori, piše Rojters.

 

 

Putin je prošle nedelje rekao američkom voditelju tok-šou Takeru Karlsonu da je Rusija spremna za „dijalog“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading