Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

Mađarski premijer ponovo je oštro kritikovao Ukrajinu, koja, prema njegovom mišljenju, ne doprinosi odbrani Evrope. On tu zemlju vidi kao tampon-zonu između Rusije i Zapada, uz adekvatne bezbednosne garancije. U intervjuu za austrijske medije, Orban je rekao da će Kijev, ako ne može da igra takvu ulogu, izgubiti teritoriju, jer će ga Moskva neprekidno napadati.

„Nema šanse da Rusija dozvoli da država koja je članica EU i NATO bude na njenom pragu”, rekao je Orban i dodao da se ne slaže sa stavom da Ukrajinci brane Evropu, „za razliku od Mađarske 1956. godine”. Ukrajina, tvrdi on, ne pruža nikakvu dodatnu sigurnost zapadnoj polovini kontinenta, jer su ove zemlje već u NATO-u, koji je mnogo jači od Rusije. On, s druge strane, ne vidi ni opasnost da bi Kremlj mogao da izda naređenje za invaziju bilo koje članice NATO-a.

Mađarski premijer smatra da Evropa nije u stanju da isporuči dovoljno oružja Ukrajincima, jer javno mnjenje već negoduje zbog takve podrške.

„Dakle, dijalog o prekidu vatre treba da počne odmah, ali u isto vreme treba voditi razgovore o pristupanju Kijeva EU i NATO-u”, kaže on.

Jedan od razloga slabosti kontinenta, prema njegovom viđenju, jeste disfunkcija Evropskog parlamenta, „jer je to, u stvari, ludnica”. Trebalo bi, kaže Orban, da se vratimo ideji da se predstavnici delegiraju od strane država članica, a ne da se biraju direktno.

„Evropska komisija ne treba da teži da bude Evropski savet, jer šefovi država i vlada imaju odlučujuću reč. Najveću pretnju za kontinent vidim u tome što Rusija i SAD sklapaju bezbednosni sporazum preko naših glava. Pomeranje težišta svetske ekonomije u Aziju takođe je ozbiljan problem”, rekao je Orban i istakao da smo svedoci promene ere koja se dešava svakih 500 godina, odnosno kraja liderstva Zapada.

Rekao je da mu je teško da nađe zajednički jezik s američkim demokratama, jer, po njegovom mišljenju, nisu u pitanju samo univerzalne vrednosti, već i mađarski interesi koji moraju da imaju prednost. Upravo zbog toga on kaže da ceni spoljnu politiku Donalda Trampa, koja je „zasnovana na sličnim principima”. Evropa mora i da sarađuje i da se takmiči sa Sjedinjenim Državama, rekao je.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova, najavio je da bi mađarski parlament mogao da glasa za ulazak Švedske u NATO krajem februara. Požalio se da švedski premijer nije posetio Mađarsku, iako je nedavno boravio u Turskoj, koja je takođe dugo oklevala da da zeleno svetlo za prijem Švedske u NATO. Mađarski političari često ponavljaju kako su neki od njihovih poslanika „uvređeni izjavama švedskih političara koji tvrde da u Mađarskoj vlada diktatura”, ali vladajuća stranka nije do sada dostavila nikakve konkretne zahteve Švedskoj, koji bi bili uslov za pristanak zvanične Budimpešte da ta zemlja uđe u NATO.

U međuvremenu je politički direktor mađarskog premijera, na tribini u Đeru, na severu zemlje, rekao da nije moguće predvideti globalna dešavanja, ali da politika formiranja blokova nije rešenje. To bi, smatra on, bilo opasno za Mađarsku, „jer predstavlja geopolitičku pretnju”. On kaže da orijentacija na jačanje zapadnog bloka nije ojačala razvojnu poziciju Sjedinjenih Država, već je ubrzala promene.

„Evropa je pala na kolena, kao rezultat pristupanja SAD ratu između Rusije i Ukrajine, dok je Rusija bila u stanju da diverzifikuje svoju ekonomiju i ojača svoje odnose s Kinom”, rekao je Balaž Orban, prenosi Politika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading