Izrael
Foto: Alo/Tanjug

IDF je saopštila da su desetine terorista ubijene, a više stotina osumnjičenih za terorizam uhapšeno tokom racije na bolnicu Šifu u Gazi.

Kabinet izraelskog premijera saopštio je da će Benjamin Netanjahu poslati u Vašington dvojicu svojih najpoverljivijih pomoćnika, ministra za strateška pitanja Rona Dermera i savetnika za nacionalnu bezbednost, da razgovaraju o nastavku rata protiv Hamasa sa Bajdenovom administracijom.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je oko 300 osumnjičenih za terorizam privedeno tokom operacije koja je u toku u bolnici Šifa u gradu Gazi.

Prema IDF-u, među pritvorenicima su "desetine istaknutih terorista" iz Hamasa i Islamskog džihada.

Šef Mosada Dejvid Barnea informisao je izraelsku ratnu vladu o početku pregovora za postizanje sporazuma o primirju i taocima sa Hamasom, preneli su izraelski mediji.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Kanal 12 da nisu optimisti da će se postići dogovor, rekavši da, iako bi jaz u pozicijama mogao da se premosti, nije jasno da li lider Hamasa u Gazi Jahja Simvar zaista želi dogovor ili samo želi da dobije na vremenu.

Druga pošiljka pomoći trebalo bi da krene morskim koridorom sa Kipra za Gazu u narednim danima, saopštile su kiparske vlasti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Netanjahu će razgovarati sa republikancima SAD

Premijer Izraela Bendžamin Netanjahu razgovaraće danas sa republikanskim senatorima Sjedinjenih Američkih Država preko video poziva. Taj razgovor pokazaće koliko je odnos prema Izraelu postao političko pitanje u Vašingtonu, pošto se Netanjahu priklanja republikancima, nakon kritika koju je dobio od demokrata, prenosi Rojters.

Lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, koji je najviše rangirani Jevrejin među izabranim zvaničnicima u SAD, rekao je da Netanjahuova vlada "više ne odgovara potrebama Izraela" i zatražio da se u Izraelu održe novi izbori.

Republikanci su oštro kritikovali Šumera.

Borelj pozvao Izrael da pusti osoblje UN-a u Gazu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj pozvao je Izrael da dopusti čelniku UNRWA-e ulazak u Gazu i da odobri potrebne vize UN-ovom i humanitarnom osoblju.

- Oni imraju nezamenjivu ulogu u pružanju pomoći pogođenom civilnom stanovništvu u Gazi - rekao je on na Iksu.

U sredu je američki Stejt department rekao da bi šef UNRWA-e Filipe Lazarini i osoblje UN-a trebalo da mogu da posete područja delovanja agencije, uključujući Gazu.

SZO dokumentovala više od 400 napada na zdravstvene ustanove u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je od 7. oktobra dokumentovala 410 napada na zdravstvene ustanove u Gazi.

- Rezultat napada je 685 smrtnih slučajeva, 902 ranjenih, 99 oštećenih objekata i 104 oštećena vozila hitne pomoći - objavila je zdravstvena agencija UN-a na društvenoj mreži Iks.

Izraelske snage uhapsile 30 Palestinaca tokom noćnih racija na Zapadnoj obali

Najmanje 30 Palestinaca, uključujući ženu i dete, uhapšeno je tokom noći na Zapadnoj obali, navodi se u saopštenju Društva palestinskih zatvorenika.

Do većine hapšenja došlo je u pokrajini Hebron, dok su druge osobe uhapšene u pokrajinama Jerihon, Tulkarem, Nablus, Ramala i Jerusalim.

Izraelska vojska: U bolnici Al Šifa eliminisano 90 ljudi

Izraelska vojska je u saopštenju navela da je oko 90 ljudi "eliminisano" u bolnici Al Šifa nakon što je pokrenula četvrti napad na kompleks u ponedeljak.

U saopštenju se dodaje da je ispitano oko 300 osumnjičenih, dok je više od 160 zadržano u Izraelu “zbog dalje istrage”.

Broj ubijenih u Gazi 31.923

Ministarstvo zdravlja Gaze izvestilo je da je broj ubijenih u izraelskoj agresiji na Pojas Gaze od 7. oktobra dosegao 31.923, dok je 74.096 ranjeno.

U protekla 24 sata ubijena su 104 Palestinca, a 162 su ranjena.

Porodice talaca blokirale auto-put u Tel Avivu

Aktivisti i porodice izraelskih talaca za koje se veruje da se još drže u Gazi organizovali su protest u Tel Avivu, ponovo blokirajući auto-put i pozivajući na povratak svojih najmilijih.

Izrael nastavlja operacije u bolnici Al Šifa i oko nje

Izraelska vojska već treći dan zaredom agresivno deluje unutar bolnice Al Šifa, aprovodeći opsežne pretrage unutar i oko bolnice.

Masovnim vazdušnim napadima na ovim područjima uništene su tri stambene zgrade. Ima mnogo ranjenih u napadima, a nakon udara zabeležena su i masovna hapšenja.

Kameron: Prekid vatre je ključan, ali je potrebno ispuniti uslove

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da je pauza u borbama između Izraela i Hamas od vitalnog značaja, ali je prvo potrebno ispuniti uslove za trajni prekid vatre.

"Ključno je da pauzu pretvorimo u trajni održivi prekid vatre. To ćemo učiniti samo ako se ispuni čitav niz uslova", rekao je Kameron.

Britanski paket pomoći sa 200 tone hrane ušao u Gazu

Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je paket sa 200 tone hrane, preko Jordana, ušao u Gazu.

Paket pomoći, koji finansira London, će porodicama distribuirati Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija

Blinken u novoj poseti Bliskom istoku

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi u šestoj poseti regionu Bliskog istoka od početka rata između Izraela i Hamasa kako bi doprineo postizanju dogovora o pauzi u sukobima i oslobodili izraleski taoci, saopštio je Stejt department.

Sastaće se sa liderima Saudijske Arabije u Džedi i egipatskim u Kairu sa kojima će razgovarati o pregovorima o prekidu vatre u Gazi, uz posredovanje Egipta i Katara, kao i o naporima da se omogući dopremanje veće humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.

Tajms of Izrael: SAD nastavljaju sa zabranom finansiranja UNRVA

Sporazum koji su postigli lideri američkog Kongresa i Bela kuće podrazumeva nastavak zabrane finansiranja UNRVA, glavne agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama, do marta 2025. godine, javlja Tajms of Izrael, pozivajući se na dva izvora.

Predsednik Džozef Bajden je u januaru saopštio da se privremeno zaustavljaju nova finansiranja Agencije, nakon optužbi Izraela da je desetine zaposlenih učestvovalo u Hamasovom napadu 7. oktobra, kao i da je stotine njih povezano sa terorizmom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading