Nove brojke nastradalih
Foto: AP/Tanjug/Ap

U izraelskom napadu pogođena je zgrada sirijskih snaga bezbednosti na periferiji Damaska, a osmoro vojnika je povređeno.

Delegacija Hamasa uskoro će posetiti Kairo radi daljih razgovora sa egipatskim posrednicima o potencijalnom sporazumu o primirju i taocima.

Ipak, izraelsko rukovodstvo pretpostavlja da će Hamas odbiti najnoviju ponudu, rekao je izraelski zvaničnik.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler kaže da nije bilo nikakvih pomaka u pregovorima o taocima u poslednjih nekoliko dana, kao i da je Hamas jedina prepreka trenutnom prekidu vatre.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu još jednom je najavio da će izraelska vojska delovati u Rafi protiv Hamasa. "Učinićemo ono što moramo da bismo pobedili i trijumfovali nad neprijateljima", rekao je Netanjahu i dodao "uključujući i u Rafi".

Novi šef izraelske vojnoobaveštajne službe biće general Šlomi Binder, koji trenutno obavlja funkciju šefa Operativnog odeljenja, nakon što je dosadašnji šef vojnoobaveštajne službe general-major Aron Haliva podneo ostavku.

Turska je potpuno obustavila trgovinu sa Izraelom zbog rata u Gazi. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac optužio je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se ponaša kao "diktator".

UN saopštava da će obnova Gaze koštati 30 do 40 milijardi dolara, kao i da će zahtevati napor kakav nije viđen od Drugog svetskog rata.

Poručuju i da je 72 odsto svih stambenih zgrada potpuno ili delimično uništeno, kao i da bi obnova Gaze mogla da potraje decenijama, a da palestinski narod nema vremena za čekanje.

Američka policija je u poslednjih nekoliko nedelja uhapsila više od 2.000 ljudi tokom propalestinskih protesta na univerzitetskim kampusima širom SAD. Američki predsednik Džozef Bajden osudio je proteste. "Postoji pravo na protest, ali ne i pravo na izazivanje haosa", istakao je Bajden.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG JE ZAVRŠEN

Oko 155.000 trudnica i dojilja nema pristup čistoj vodi u Pojasu Gaze

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da oko 155.000 trudnica ili dojilja imaju veoma ograničen pristup listoj vodi i kanalizaciji.

Iz UNRWA je takođe saopšteno da je njima ograničen pristup vodi i kanalizaciji, kao i ishrani i osnovnim sanitarnim potrepštinama usled očajnih životnih uslova nastalim zbog napada izraelske vojske na Pojas Gaze od početka rata sa palestinskom militantnom grupom Hamas 7. oktobra, prenosi Al Džazira.

UN: Izraelski napad na Rafu ugrozio bi živote stotine hiljada Palestinaca

Izraelski upad u grad Rafa ugrozio bi živote stotina hiljada stanovnika Gaze i humanitarne operacije u palestinskoj enklavi, upozorio je danas potparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Lerke.

''Može doći do pokolja civila i to bi bio neverovatan udarac za humanitarne operacije u celom Pojasu gaze, jer one uglavnom kreću iz Rafe'', rekao je Lerke na pres-konferenciji u Ženevi.

Turska neće obnoviti trgovinu sa Izraelom bez prekida vatre u Pojasu Gaze

Turska neće nastaviti trgovinsku razmenu sa Izraelom, koja je iznosila oko sedam milijardi dolara godišnje, dok se u Pojasu Gaze ne postigne trajni prekid vatre i uspostavi nesmetano dostavljanje humanitarne pomoći za Palestince, izjavio je danas turski ministar trgovine Omer Bolat.

Bolat je rekao u Istanbulu da su izraelski beskompromisni stav da mora da uništi Hamas i pogoršanje humanitarne situacije u Pojasu Gaze razlozi zbog kojih je Turska odlučila da obustavi trgovinu sa Izraelom, prenosi Rojters.

Al Džazira: U noćašnjem napadu na Rafu poginulo šest civila

Najmanje šest Palestinaca je ubijeno, uključujući četvoro dece u noćašnjem napadu izrelskih napada na Rafu, prenosi Al Džazira.

Celo područje na severu Rafe osetilo je podrhtavanje tla od bombardovanja. Povređeni su kolima hitne pomoći prevezeni u kuvajtsku bolnicu.

Druge oblasti Gaze takođe su široko napadnute, uključujući izbeglički kamp Burej.

Ostin: Nema naznaka da Hamas planira napad na američke trupe u Pojasu Gaze

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da nema naznaka da Hamas planira bilo kakav napad na američke trupe u Pojasu Gaze, ali je naveo da su uvedene adekvatne mere za bezbednost američkog vojnog osoblja.

Ostin je na brifingu za novinare u četvrtak rekao da je Pojas Gaze borbena zona i da se mogu desiti napadi, ali da tenutno ne vidi nijednu naznaku da Hamas planira napad na američke vojnike, prenosi Rojters.

Teheran oslobodio posadu broda povezanog sa Izraelom

Iranske vlasti oslobodile su posadu zaplenjenog broda pod portugalskom zastavom povezanog sa Izraelom, ali su zadržale sâmo plovilo.

Iranska Revolucionarna garda zaplenila trgovački brod MSC Aries, sa posadom od 25 članova, u Ormuskom moreuzu 13. aprila, nekoliko dana nakon što je Teheran obećao da će uzvratiti za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku. Iran je rekao da bi mogao da zatvori ključni brodski put

Lojd: Nema naznaka da Hamas priprema napad na trupe SAD

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da ne vidi nikakve naznake da Hamas planira napad na američke trupe u Gazi, ali je dodao da se preduzimaju adekvatne mere za bezbednost vojnog osoblja.

"Ne raspravljam o obaveštajnim informacijama na terenu. Trenutno ne vidim nikakve indikacije da postoji aktivna namera da se to uradi“, rekao je Ostin tokom brifinga za štampu.

U izraelskom napadu u blizini Damaska povređena osmorica sirijskih vojnika

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u izraelskom napadu na zgradu službe bezbednosti na periferiji Damaska povređeno osam sirijskih vojnika.

U saopštenju je navedeno da su izraelske snage napad izvršile sa "okupirane Golanske visoravni na cilj u blizini glavnog grada Damaska i da je pričinjena materijalna šteta", prenela je državna agencija SANA. Prethodno je neimenovani izvor iz bezbednosnih krugova potvrdio za Rojters da je u izraelskom napadu pogođena zgrada u kojoj deluju sirijske bezbednosne snage.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading