Francuska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Dragos Asaftei

Prema rečima dvojice diplomata, Francuska planira da prvo pošalje manji broj osoblja kako bi procenili situaciju na terenu. Ova početna faza omogućiće francuskoj vojsci da stekne uvid u uslove na licu mesta, razvije najefikasnije metode za obuku ukrajinskih vojnika i uspostavi neophodne logističke i operativne strukture.

Nakon ove preliminarne procene, planirano je slanje nekoliko stotina instruktora koji će trenirati ukrajinske vojne snage, prenoseći im ključne veštine potrebne za vođenje uspešnih borbenih operacija. Obuka će pokrivati oblasti kao što su taktičko planiranje, inženjerstvo, medicinska pomoć i upravljanje vojnom opremom.

Međunarodne reakcije

Francuskova odluka da pošalje vojne instruktore izazvala je podeljene reakcije na međunarodnoj sceni. Dok neki saveznici vide ovaj potez kao priliku za jačanje ukrajinske odbrane i podršku u odupiranju ruskoj vojsci, druge zemlje izražavaju zabrinutost da bi to moglo dovesti do eskalacije sukoba i zaoštravanja odnosa sa Rusijom.

Posebno su zabrinute one države koje zagovaraju diplomatsko rešenje sukoba i izbegavanje direktnih vojnih intervencija.

Ruske kritike

Sa druge strane, Rusija oštro kritikuje plan Francuske da pošalje vojne instruktore, smatrajući to kršenjem međunarodnog prava i mešanjem u unutrašnje stvari Ukrajine. Ruske vlasti upozoravaju da ovakve akcije pogoršavaju sukob i otežavaju pronalaženje mirnog rešenja.

Moskva je više puta isticala da zapadna vojna pomoć Ukrajini podriva regionalnu stabilnost i predstavlja pretnju po bezbednost Rusije, naglašavajući da slanje vojnih trenera i naoružanja protivreči duhu diplomatskih pregovora i povećava vojno-političke tenzije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Beba

31.05.2024 10:19

Makron je tesko iskompleksirano djubre