Blokiran auto put
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW) upozorila je danas da je izraelska vojska koristila municiju sa belim fosforom na jugu Libana čime je ugrozila lokalno stanovništvo i infrastrukturu.

U izveštaju se navodi da je HRW verifikovao da su izraelske snaga koristile municiju sa belim fosforom u najmanje 17 opština na jugu Libana od oktobra 2023, prenosi Tanjug.

Grupa je u svom izveštaju navela da nema dokaza o povredama od opekotina usled upotrebe belog fosfora u Libanu, ali da ima primera mogućeg oštećenja disajnih organa.

HRW u danas objavljenom izveštaju podseća da je, prema međunarodnom pravu, upotreba municije sa belim fosforom u naseljenim područjima, zločin. Izveštaj HRW-a uključivao je intervjue sa osam stanovnika u južnom Libanu pogođenom sukobima, a grupa je saopštila da je verifikovala i geolocirala slike sa skoro 47 fotografija i video snimaka koji pokazuju da granate belog fosfora padaju na stambene zgrade u pet libanskih pograničnih gradova i sela.

U svom izveštaju, HRW je pozvao libansku vladu da dozvoli Međunarodnom krivičnom sudu da istražuje i krivično goni ''teške međunarodne zločine“ u Libanu od oktobra 2023.

''Nedavna izraelska upotreba belog fosfora u Libanu trebalo bi da motiviše druge zemlje da odmah preduzmu akciju ka ovom cilju“, rekao je istraživač HRW za Liban Ramzi Kejs.

Beli fosfor može da zapali zgrade, ali i da izazove opekotine kod ljudi, dok su preživeli u opasnosti od infekcija i zatajenja organa ili disanja.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da su najmanje 173 osobe zahtevale medicinsku negu nakon izlaganja belom fosforu, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael ne poriče korišćenje zapaljive supstance, ali tvrdi da koristi beli fosfor isključivo kao dimnu zavesu i da ne cilja civile.

Libanska grupa Hezbolah u utorak je poručila da neće širite operacije, ali da je spremna na sveobuhvatni rat s Izraelom ukoliko bude bilo neophodno.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio je danas severnu izraelsku granicu s Libanom i izjavio da je Izrael spreman za "veoma snažnu akciju na severu".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading