Vladimir Putin i Si Đinping
Foto: EPA/EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rezolucije parlamenta koje kritikuju Moskvu obično je podržala većina zastupnika, a radi se o temama poput ruskog vojnog nagomilavanja na granici s Ukrajinom i navodnog trovanja opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Ali, mala grupa evropskih zastupnika dosledno se protivila tim rezolucijama, suzdržavala se ili su naprosto propuštali ta glasanja.

Politiko je detaljno pregledao kako su zastupnici glasali povodom 16 rezolucija od 2020. godine i sastavio popis od trideset zastupnika koji su najčešće uskraćivali svoju podršku.

Dve trećine Putinovih prijatelja kandiduju se za reizbor

Dve trećine navedenih zastupnika kandiduju se za reizbor ove nedelje. Većina su krajnje levi i krajnje desni zastupnici iz grupa Identitet i demokratija i Levica, a većina ostalih su nezavisni.

Među njima je Tatjana Ždanoka, koja je optužena za špijuniranje za Rusiju. Letonska zastupnica, koja se ne kandiduje za reizbor, negirala je optužbe:

"Da, ja sam agent, agent za mir", rekla je. EU parlament je sproveo sopstvenu istragu i utvrdio da je prekršila kodeks ponašanja zastupnika pa je kažnjena sa 1750 evra.

Nemačka krajnja desnica

Maksimilian Krah, kontroverzni vodeći kandidat krajnje desne Alternative za Nemačku, koji je prestao s kampanjom i odustao od vodstva AfD-a nakon niza skandala, nije podržao ni jedan tekst koji kritkuje Rusiju. Drugi zastupnici AfD-a uglavnom su sledili njegov primer.

Marsel de Graf, holandski političar koji je napustio ID grupu zbog, kako je rekao, antiruske pozicije, a čiji je pomoćnik upleten u istragu ruske propagande, glasao je protiv sankcija Rusiji svaki put kad se na glasanju zatekao.

Irski levičarski par uvek na ruskoj strani

Irski levičarski par Kler Dejli i Mik Volas, koji se suočavaju sa teškom borbom za reizbor, glasali su protiv rezolucije u Evropskom parlamentu kojom se poziva na osnivanje suda za krivično gonjenje ruskog rukovodstva za zločin agresije na Ukrajinu. Istraga Ajriš Tajmsa iz 2022. godine otkrila je da su zastupnici poprilično zastupljeni u državnim medijima u Rusiji, Kini i drugde, uglavnom prikazani kao pristalice politika tih vlada.

Dejli je branila svoj stav protiv sankcija kritikujući Unijino zveckanje oružjem. "Možda zvuči radikalno, kolege, ali odgovor na rat nije više rata, već mir, a mir se ne donosi cevima puške. Donosi se diplomatijom, dijalogom", rekla je u aprilu 2022.

Duboke podele unutar stranaka

Podaci o glasanju takođe otkrivaju duboke podele unutar stranaka.

U ID grupi zastupnici AfD-a su se suzdržavali ili protivili većini rezolucija (AfD je izbačen iz ID-a u maju zbog Krahovih postupaka), dok su zastupnici iz francuskog Nacionalnog okupljanja podržali samo jednu četvrtinu njih.

Ali zastupnici iz italijanske Lige uglavnom su podržavali rezolucije protiv Rusije, dok je Danac Anders Vistisen, koji je predstavljao ID grupu u predizbornim debatama, beležio samo suzdržane i glasove za.

Podaci o glasanju sugerišu da su neki zastupnici ublažili svoj stav, sve češće birajući suzdržanost umesto protivljenja kako je rat u Ukrajini odmicao, zaključuje se u analizi Politika.

Alo.rs/Politico

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading