Goran Grlić Radman
Foto: EPA/EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

„Evropske vrednosti svakako ne počivaju na tome da se na bilo koji način negiraju zločini iz neposredne prošlosti, pogotovo oni iz Drugog svetskog rata koji se tretiraju pod pojmovima genocida ili Holokausta. Nažalost, hrvatske političke elite bi želele da se to nekako izbriše i da više niko nema pravo da to pominje. Međutim, ako pogledate, hrvatske političke elite nemaju problem sa Parlamentom Crne Gore i njihovom namerom da usvoje Rezolucije o genocidu na prostoru NDH, već imaju problem sa najvažnijom institucijom na globalnom nivou za proučavanje genocida i Holokausta a to je izraelski Jad Vašem.

Dobrosavljević podvlači da oni nedvosmisleno tretiraju kao pokušaj istrebljenja, genocid ili kako to Jevreji zovu, Holokaust, ono što se dešavalo na prostorima Nezavisne Džrave Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima.

„U tom smislu, deluje krajnje cinično pokušaj da se sugeriše da bi crnogorski parlament radije trebao da raspravlja o Rezoluciji o tzv. Božićnom ustanku jer je to pokušaj relativizacije stravičnog zločina koji se dogodio na prostorima Nezavisne Države Hrvatske i koji su počinili ljudi koji su u to vreme predstavljali hrvatsku državu“, zaključio je Dobrosavljević za "Borbu".

Podsetimo, ministar spoljnih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske Gordan Grlić-Radman posetio je hrvatsku zajednicu u Tivtu. I ovaj dolazak u Crnoj Gori Grlić Radman je iskoristio da napravi skandal i uzburka strasti u Crnoj Gori, mešajući se u njene unutrašnje odnose. Kako je saopšteno iz HGI-ja, Grlić Radman je predložio predlagačima Rezolucije o Jasenovcu da u Skupštini Crne Gore predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu.

Bonus video:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading