Sergej lavrov
Foto: Alo/EPA/EVGENIA NOVOZHENINA

„Praktično sve što Zapad radi, što deklariše, što sprovodi u praksi od početka specijalne vojne operacije, razvijeno je u vidu ultimatuma Ruskoj Federaciji u svim pravcima. Uključujući perspektive za političko-diplomatsko rešenje, koje su osujećene po nalogu Anglosaksonaca u aprilu 2022. godine, među kojima i širenje spektra naoružanja koje sam Zapad sebi dozvoljava da isporučuje kijevskom nacističkom režimu“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom.

Lavrov je podsetio da je inicijativa ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini rezultat trezvene i konstruktivne analize nastale realnosti.

Lavrov je istakao da bi sva dejstva Rusije i Belorusije morala da se čuju na Zapadu.

„Mogu samo da potvrdim da sve što radimo zajedno sa našim beloruskim saveznicima po odluci naših predsednika Putina i Lukašenka treba da se čuje na Zapadu i zaista se nadamo da će razumni ljudi koji su tamo ostali, iako u malom broju, koji imaju instinkt samoodržanja, izvući prave zaključke i neće preći najopasniju liniju“, naglasio je Lavrov.

On je istakao da Zapad odbija da organizuje pregovore na pravičnim osnovama.

Kako je naveo, Rusija nije dobijala nikakve zahteve u vezi sa mogućim sazivanjem druge konferencije o Ukrajini.

Lavrov je dodao i da Rusija i Belorusija nameravaju da produbljuju vojno-tehničku saradnju.

„Analizirali smo tok rada na nacrtima koncepta bezbednosti Savezne države i bilateralnog međudržavnog sporazuma o bezbednosnim garancijama. Založili smo se za jačanje vojno-tehničke saradnje“, precizirao je on.

Prema rečima Lavrova, strane su posebnu pažnju posvetile formiranju jedinstvenog prostora Savezne države u oblasti odbrane i bezbednosti.

„Napomenuli smo da rešenje ovog zadatka olakšava zajednička regionalna grupa trupa i snaga raspoređenih na teritoriji zemlje, kao i savremeni ruski odbrambeni sistemi i taktičko nuklearno oružje, koje pouzdano pokrivaju naše zajedničke zapadne granice“, naglasio je ministar.

Lavrov 24. i 25. juna boravi u zvaničnoj poseti Minsku, tokom koje će razgovarati i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, piše Sputnjik.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading