nuklearna eksplozija
Foto: Printscreen/YouTube/NOVA RS


Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov, izneo je upozorenje da Zapad potcenjuje mogućnost da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje, što bi moglo imati fatalne posledice. On ističe da je rizik od direktnog oružanog sukoba visok, čak i između nuklearnih sila. Rjabkov naglašava da zapadni protivnici potcenjuju spremnost Rusije da se zauzme za sebe i osigura svoje interese, što bi moglo imati tragične posledice.

- Što se tiče trenutne situacije, nema lakih odluka i lakih zaključaka. Naši zapadni protivnici potcenjuju spremnost Rusije da se zauzme za sebe i da u svakoj situaciji osigura svoje interese. Ne želim ni da pretpostavim da bi to potcenjivanje moglo da bude tragično, fatalno - poručio je ruski diplomata.


Rjabkov ističe da je bezbednost Rusije garantovana decenijama unapred, posebno u oblasti nuklearnog obuzdavanja. On naglašava da je stvorena osnova koja će omogućiti Rusiji da decenijama garantovano osigurava sopstvenu bezbednost, kako je više puta istakao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Ipak, ističe da to ne znači da treba ignorisati dešavanja u okruženju, već da se sve analizira i izvlače zaključci.

- Kao što je više puta govorio predsednik Rusije Vladimir Putin, poslednjih godina je stvorena takva osnova, pre svega u oblasti nuklearnog obuzdavanja, koja će nam omogućiti da decenijama garantovano osiguravamo sopstvenu bezbednost - rekao je Rjabkov na forumu „Primakovska čitanja".

Rusija tvrdi da ima resurse da osigura da do Zapada stigne signal u sferi nuklearnog obuzdavanja, čak i u situaciji kada druga strana nije spremna za trezven dijalog.

- Postoji opasnost, i ne treba je potcenjivati, da bi druga strana mogla da napravi grešku. Trudićemo se da to sprečimo - istakao je diplomata.

Rjabkov ističe opasnost od mogućih grešaka i naglašava da se trude da to spreče, te da je važno da se ne potcenjuje opasnost od potencijalnih grešaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading