Bolivija
Foto: Printscreen/Youtube/CNN

Vojne jedinice predvođene generalom Huanom Hozeom Zunjigom – koji je samo dan ranije smenjen sa mesta komandanta bolivijske vojske – zauzele su glavni trg u prestonici La Pazu, dok su oklopna vozila opkolila vrata palate, a vojnici pokušavali da provale u vladine kancelarije.

Nekoliko sati kasnije, predsednik Luis Arse – koji je pozvao javnost da se „organizuje i mobiliše“ u odbranu demokratije – mogao se videti kako se suočava sa Zunjigom u prepunom hodniku palate, naređujući generalu da povuče svoje vojnike i odstupi.

Nakon što su Zunjigi stavili lisice na ruke i ugurali je u policijski auto, trijumfalni Arce je podigao svoju stisnutu pesnicu prema ogromnoj gomili koja se sjatila u predsedničku palatu, signalizirajući poraz pokušaja puča.

Njegov ministar odbrane Edmundo Novilo kasnije je na konferenciji za novinare rekao da je vlada povratila "potpunu i apsolutnu kontrolu" nad svojom vojskom.

„Pozivamo stanovništvo da se sve vrati u normalu“, rekao je on.

Bolivija ima dugu istoriju političke nestabilnosti - bilo je skoro 40 pokušaja ili uspešnih puča od 1946. Neuspelo preuzimanje dolazi u trenutku kada se južnoamerička zemlja sa oko 12 miliona ljudi bori sa rastućom ekonomskom krizom koja je izazvala ulične proteste poslednjih meseci.

(CNN)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading