Izraelska vojska
Foto: Alo/Shutterstock

Izraelske snage napale su nekoliko oblasti širom Pojsa Gaze.

Ukoliko se ne postigne primirije između Izraela i Hamasa, američki obaveštajci očekuju eskalaciju sa Hezbolahom u narednih nekoliko nedelja.

Okupljeni demonstranti u Tel Avivu, koji su blokirali auto-put, ponovo zatražili ostavku premijera Benjamina Netanjahua.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

IDF: Tri drona iz pravca Libana probila sistem odbrane, ispaljeno 25 raketa

Izraelska vojska je saopštila da je sa tri drona iz pravca Libana ispaljeno najmanje 25 raketa na područja na zapadu Galileje.

"Pokušali smo da ih oborimo, ali su probili sistem odbrane", navodi se u saopštenju izraelske vojske. 

Ističe se i da je jedna zgrada oštećena, ali da u napadu nema povređenih. 

EU sankcijama protiv lica i entiteta povezanih sa Hamasom

Savet Evropske unije odlučio je da uvede restriktivne mere protiv šest osoba i tri entiteta koji su navodno finansirali Hamas i palestinski Islamski džihad (PIJ).

Među sankcionim Palestincima se nalaze Džamil Jusuf Ahmad Alijan, zvaničnik PIJ-a i vođa fondacije "Muhdžat el Kuds" i Ahmed Šarif Abdalah Odeh, koji ''vodi Hamasove strane investicione aktivnosti“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

(Reuters, RTS)

Protesti ultraortodoksnih Jevreja zbog odluke o obaveznom vojnom roku

Ultraortodoksni Jevreji blokirali su auto-put u gradu Bnei Braku nadomak Tel Aviva protestujući zbog odluke izraelske vlade o obaveznom služenju vojnog roka.

Na stotine muškaraca blokiralo je na dva sata glavnu saobraćajnicu u centralnom Izraelu. 

Demonstranti su sedeli i ležali na auto-putu, dok su ih policajci nakon nekog vremena nasilno podizali i odvodili.

"Svi smo ovde došli sa jednim ciljem i zastupamo stav celokupne ortodoksne javnosti. Radije ćemo ići u zatvor nego u vojsku", rekao je jedan od učesnika protesta.

PLO osuđuje najavu izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

Visoki zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Vasel Abu Jusef osudio je izjavu izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča u kojoj se zalagao za izgradnju novih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Abu Jusef, član Izvršnog komiteta PLO, ocenio je da je cilj takvih izjava "nastavak genocida" protiv Palestinaca, prenosi Rojters.

Smotrič je u četvrtak izjavio i da će izraelska vlada preduzeti kaznene mere protiv palestinskih vlasti kao odgovor na njihove međunarodne poteze protiv Izraela.

Izraelski naseljenici oštetili palestinsku kuću severoistočno od Ramale

Izraelski naseljenici napali su palestinsku kuću na periferiji Turmus Aje, severoistočno od Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali, pri čemu je došlo do oštećenja imovine pre nego što su pobegli sa lica mesta, izveštava agencija Wafa.

Lokalni izvori navode da je grupa naseljenika bacila kamenje i druge predmete na kuću Mohammada Rabi'ja Jabare, prouzrokujući oštećenja prozora, stakla i sigurnosnih kamera postavljenih na imanju.

Novinar Hafez Abu Samra podelio je video napada na Instagramu. Video je verifikovala Sanad, tim za proveru činjenica Al Jazeere.

 

 

Član PLO-a tvrdi da Izrael teži "ratu genocida"

Visoki palestinski zvaničnik odbacio je planove legalizacije naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrdeći da je to usmereno ka sprovođenju "rata genocida" protiv Palestinaca.

Kako smo prethodno izvestili, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich najavio je plan i rekao da će vlada takođe preduzeti kaznene mere protiv Palestinske vlasti kao odgovor na njihove korake protiv Izraela na međunarodnom planu.

Upitan za Smotrichovu izjavu, Wasel Abu Youssef, član Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), rekao je da su naselja "ilegalne kolonije koje krše sve međunarodne rezolucije".

"Odluke vlade okupacije imaju za cilj da nastave rat genocida protiv našeg palestinskog naroda", izjavio je za agenciju Reuters.

Dodao je da će PLO i Palestinska vlast nastaviti da pritisću da Izrael bude izveden pred međunarodne sudove i kažnjen zbog "zločina protiv našeg naroda, posebno u Gazi".

Izjave Smotricha još nisu potvrđene od strane Netanyahua.

 

Huti tvrde da su pogodili ciljeve u Haifi i Crvenom moru

Jemenski Huti danas su saopštili da su u saradnji sa pobunjeničkom grupom Islamski otpor u Iraku krstarećim raketama pogodili ciljeve u gradu Haifa, kao i da su ciljali brod ''Seajoy'' u Crvenom moru.

Huti su u saopštenju naveli da je napad rezultirao direktnim i preciznim gađanjem broda, prenosi Al Masirah. U saopštenju se ističe da će jemenska grupa nastaviti akcije u Crvenom moru dok Izrael ne obustavi rat u Pojasu Gaze.

Od novembra 2023. godine Huti izvode napade dronovima i raketama na brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska naređuje nove evakuacije iz naselja u Gazi

Izraelska vojska je naredila nove evakuacije iz kvartova grada Gaze koji su i ranije bili žestoko bombardovani i uglavnom ispražnjeni na početku rata protiv Hamasa u tom području.

Najnovije naredbe za evakuaciju odnose se na Šidžaju i druga naselja u kojima su stanovnici izloženi žestokom bombardovanju, prenosi AP.

Aksios: SAD šalju zadržanu pošiljku oružja u Izrael

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena uskoro bi mogla da pošalje u Izrael bombe teške oko 300 kilograma, a koje su bile deo isporuke oružja koje je stavljeno na čekanje u aprilu, usled zabrinutosti Vašingtona za izraelsku ofanzivu u Rafi, rekli su za Aksios američki i izraelski zvaničnici. Oko 1,700 bombi bi trebalo da bude isporučeno nakon na kraju izraelske operacije u Rafi, što se očekuje da se dogodi u roku od dve nedelje, naveo je izraelski zvaničnik.

Izrael ktvrdi da su mu bombe potrebne u slučaju da borba sa Hezbolahom na severnoj granici eskalira u sveopšti rat. Američki i izraelski zvaničnici su istakli da Bajdenova administracija još uvek razmatra drugi deo pošiljke, koji uključuje 1,800 bombi teških oko 910 kilograma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading