Severna koreja
Foto: Alo/Foto: Shutterstock


Prema Izveštaju o ljudskim pravima Severne Koreje za 2024. godinu, objavljenom od strane Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje, javno je izneto svedočanstvo o pogubljenju 22-godišnjeg mladića iz provincije Južni Hvanghe. Razlog pogubljenja bio je navodno gledanje 70 južnokorejskih pesama, kao i tri filma, što je bilo u suprotnosti sa zakonom iz 2020. godine koji zabranjuje "reakcionarnu ideologiju i kulturu".

Osim ovog slučaja, Gardijan izveštava o drugim primerima kažnjavanja u Severnoj Koreji, uključujući i kazne za nošenje bele haljine na venčanjima, nošenje naočara za sunce, konzumiranje alkohola iz čaša za vino, kao i nošenje mlade od strane mladoženje. Sve ove radnje su smatrane južnokorejskim i podložne su strogim kaznama.

Zabrana južnokorejske muzike samo je jedan deo šire kampanje koja ima za cilj zaštitu Severnokorejaca od uticaja zapadne kulture. Ova kampanja je započeta za vreme vladavine Kim Džong Ila, a intenzivirana je pod vlašću njegovog sina, Kim Džong Una. Stručnjaci ističu da bi dopuštanje južnokorejske popularne kulture da se proširi u severnokorejsko društvo moglo predstavljati ozbiljnu pretnju ideologiji koja zahteva apsolutnu lojalnost dinastiji Kim, koja vlada zemljom od njenog osnivanja 1948. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading