BELORUSIJA POD OPSADOM Gomilaju se trupe oko najvećeg saveznika Rusije
Foto: Printscreen

Velike vojne fomracije primećene su u blizini granica Beloruije.

Prema procenama, Ukrajina je rasporedila oko 60.000 vojnika prema granici sa severnim susedom, dok je više desetina hiljada američkih i NATO trupa primećeno u Baltičkim zemaljama, zapadno of Belorusije.

Za sada nema informacija zbog čega je došlo do ovog raspoređivanja vojne sile.

Belorusija

Printscreen

 

 

Međutim, iz Minska je stiglo upozorenje da će Belorusija upotrebiti svoje taktičko nuklearno oružje ukoliko njen suverenitet i teritorijalni integritet budu narušeni.

Zbog gomilanja ukrajinskih trupa ka Belorusiji reagovala je i Moskva.

Iz Kremlja ističu da su zabrinuti razvojem situacije, i da pažljivo prate dešavanja na terenu.

S druge strane, Kijev odbacuje optužbe Kremlja.

- Takve izjave su deo "informacione kampanje" koju podržava Rusija. Kijev je zadržao određene snage u blizini granice sa Belorusijom da spreči bilo kakve "provokacije" - rekao je portparol ukrajinske granične službe.

Međutim, Moskva smatra da je prebacivanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine na belorusku granicu razlog za zabrinutost, izjavio je u međuvremenu predstavnik za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

- To su razlozi za zabrinutost ne samo za Minsk, već i za Moskvu, jer smo mi istinski saveznici i partneri - rekao je on, prenela je danas agencija Ria Novosti.

Predstavnik Kremlja je dodao i da će ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko moći da razgovaraju o ovoj temi na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) ako budu smatrali da je to potrebno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading